Una dintre cele mai celebre fotografii din lume a fost furată și înlocuită cu o copie. Nu a observat nimeni timp de 8 luni

Una dintre cele mai celebre fotografii din lume a fost furată și înlocuită cu o copie. Nu a observat nimeni timp de 8 luni

Niciunul dintre angajații hotelului Fairmont Chateau Laurier din Ottawa nu și-a dat seama că portretul lui Winston Churchill a fost schimbat cu o imitație, astfel că a trecut mai bine de jumătate de an până când conducerea a descoperit furtul.

La sfârșitul săptămânii trecute, angajații au observat că portretul era agățat strâmb, iar rama era diferită de cea a altor tablouri din spațiul respectiv. Conducerea hotelului a făcut un apel către foștii clienți să trimită imagini ale portretului pentru a determina exact când a fost schimbat originalul cu o copie, relatează CNN.

ADVERTISING

Originalul s-a aflat în hotelul Chateau Laurier până la o dată cuprinsă între decembrie 2021 și 6 ianuarie 2022, a declarat managerul general Geneviève Dumas pentru CTV.

"Suntem profund întristați de acest act sfidător. Hotelul este incredibil de mândru să găzduiască colecția Karsh care a fost depusă aici în siguranță în 1998", se arată într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook a unității.

Furtul pare să fie o operațiune pe filieră internă, a declarat Robert Wittman, un fost anchetator FBI specializat în delicte legate de obiecte de artă: "De obicei, când se întâmplă așa ceva, nu este ca un furt dintr-un magazin; e cineva dinăuntru care are acces, care știe ce să caute, care știe ce măsuri de securitate protejau piesa și cum să le depășească, fiindcă au avut informații din interior."

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Imaginea alb-negru a fostului premier britanic din Al Doilea Război Mondial valorează peste 100.000 de dolari și este "una dintre cele mai reproduse imagini din istoria fotografiei", se arată pe site-ul karsh.org. În 2016, portretul a fost imprimat pe bancnotele de cinci lire sterline tipărite de Banca Angliei.

Fotografia-portret a fost realizată de Yousuf Karsh în 1941 și îl prezintă pe Churchill încruntat după ce fotograful i-a smuls țigara din gură ca să-l poată fotografia.

"Din momentul în care m-am întors la camera mea foto, arăta atât de supărat, încât m-ar fi devorat. Acela a fost momentul în care am făcut fotografia", a scris Karsh despre scurta sa colaborare cu Churchill. "Am știut imediat că era o imagine importantă, dar nici n-aș fi visat vreodată că va deveni una dintre cele mai reproduse imagini din istoria fotografiei", a mai notat autorul imaginii.

ADVERTISING

Karsh a trăit și lucrat în studioul său din hotel timp de două decenii, iar când s-a mutat a lăsat în urmă o colecție de imagini, printre care și una a lui Churchill.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇