Un studiu MIT a demonstrat că noul coronavirus este vulnerabil la vibrațiile ultrasunetelor. E un prim indiciu pentru un posibil tratament (Video)

Un studiu MIT a demonstrat că noul coronavirus este vulnerabil la vibrațiile ultrasunetelor. E un prim indiciu pentru un posibil tratament (Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Cercetătorii din cadrul Departamentului de Inginerie Mecanică al MIT au realizat un studiu care arată că noul coronavirus este sensibil la vibrațiile ultrasunetelor, în cadrul frecvențelor utilizate în imagistica de diagnostic medical.

Prin simulări pe computer, echipa de cercetători a modelat răspunsul mecanic al virusului la vibrații pe o gamă de frecvențe cu ultrasunete, scrie SciTechDaily.

Au descoperit că vibrațiile între 25 și 100 megahertz au afectat învelișul organic al virusului, iar proteina Spike a început să se dezintegreze și să se rupă într-o fracțiune de milisecundă. Acest efect a fost observat în simulări ale virusului în aer și în apă.

ADVERTISING

Rezultatele sunt preliminare și se bazează pe date limitate cu privire la proprietățile fizice ale virusului. Cu toate acestea, cercetătorii spun că descoperirile lor reprezintă un prim indiciu asupra unui posibil tratament pe bază de ultrasunete pentru coronavirusuri, inclusiv SARS-CoV-2.

Sunt însă multe întrebări pe acest subiect pe care oamenii de știință vor trebui să le abordeze în viitor. Trebuie, de exemplu, să determine cât de exact ar putea fi administrate ultrasunetele și cât de eficiente ar fi în deteriorarea virusului în complexitatea corpului uman.

ADVERTISING

„Am demonstrat că, sub expunerea la ultrasunete, învelișurile coronavirusului vor vibra, iar amplitudinea acelei vibrații va fi foarte mare, afectând vizibil învelișul exterior”, spune Tomasz Wierzbicki, profesor la MIT.

Pe măsură ce pandemia Covid-19 a luat amploare în întreaga lume, Wierzbicki a încercat să înțeleagă cum funcționează acest virus și cum poate fi distrus sub diferite tensiuni.

Echipa lui Wierzbicki și-a propus astfel să simuleze noul coronavirus și răspunsul său mecanic la vibrații.

ADVERTISING

Când au expus virusul la ultrasunete de 100 MHz, vibrațiile naturale au fost inițial nedetectabile. Dar, într-o fracțiune de milisecundă, vibrațiile externe, rezonante cu frecvența oscilațiilor naturale ale virusului, au făcut ca învelișul și vârfurile să se îndoaie spre interior.

Pe măsură ce cercetătorii au mărit amplitudinea sau intensitatea vibrațiilor, cochilia s-a fracturat - un fenomen acustic cunoscut sub numele de rezonanță. Acesta explică și modul în care cântăreții de operă pot sparge un pahar atunci când cântă cu o tonalitate ridicată.

La frecvențe mai mici de 25 MHz și 50 MHz, virusul s-a îndoit și s-a fracturat și mai repede, atât în ​​medii simulate de aer, cât și în apă cu densitate similară fluidelor din corp.

Ultrasound has potential to damage coronaviruses

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇