Un spion rus care se dădea drept cercetător brazilian a fost arestat în Norvegia

Un spion rus care se dădea drept cercetător brazilian a fost arestat în Norvegia

Serviciile norvegiene de contraspionaj (PST) anunţă marţi că au arestat un presupus spion clandestin rus care s-a dat drept un cercetător brazilian.

Suspectul a fost arestat luni, în timp ce se ducea la serviciu, la Universitatea Tromsø (nord), potrivit televiziunii publice norvegiene NRK, relatează AFP.

”Credem că este un clandestin care lucrează pentru autorităţile ruse”, a anunţat, la postul TV2, numărul doi în ierarhia PST Hedvig Moe.

Operând sub nume fals, ”un clandestin este o persoană care colectează informaţiile cel mai adesea pentru ţara sa de origine, Rusia şi serviciile ruse de informaţii în cazul de faţă”, a declarat ea.

ADVERTISING

PST, care precizează că a acţionat împreună cu servicii de informaţii din alte ţări aliate, urmează să ceară expulzarea suspectului.

Până la o eventuală expulzare, suspectul a fost plasat, marţi, în detenţie, pe o perioadă de patru săptămâni.

La Universitatea Tromsø, el lucra la politica norvegiană cu privire la Marele Nord şi la ameninţări hibride, potrivit PST.

Acest caz intervine după multiple arestări, în ţări scandinave, ale unor cetăţeni ruşi, acuzaţi de faptul că au survolat cu drone teritoriul norvegian - o încălcare a interdicţiei de survolare impuse ruşilor, din cauza Războiului rus din Ucraina - sau de faptul că au încălcat interdicţii de a fotografia instalaţii sensibile.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇