Un profesor de fizică din Moscova a fost arestat pentru trădare

Un profesor de fizică din Moscova a fost arestat pentru trădare

Un profesor de aerohidrodinamică la Institutul de fizică şi tehnologie din Moscova, una dintre cele mai bune instituţii ştiinţifice din Rusia, a fost acuzat de trădare și trimis la închisoare de un tribunal moscovit.

Arestat luni de forţele de securitate, Valeri Golubkin a fost plasat în detenţie până pe 12 iunie, a declarat pentru AFP purtătoarea de cuvânt a tribunalului moscovit Lefortovski, Daria Rozmahova.

„Este suspect. Acuzaţiile nu au fost enunţate până în prezent”, a adăugat ea.

Profesorul participase la proiecte de „cooperare internaţională clasică”

Un purtător de cuvânt al Institutului, Igor Krasikov, a dat asigurări pentru AFP că principalul angajator al lui Golubkin este Institutul Central Aerohidrodinamic (TsAGI), situat într-o periferie a capitalei ruse, la Jukovski.

O purtătoarea de cuvânt a TsAGI a refuzat să comenteze arestarea profesorului, descriind institutul drept unul „de înaltă securitate”.

Potrivit avocatului său, Valeri Golubkin, în vârstă de 69 de ani, are probleme de sănătate şi a participat la proiecte de „cooperare internaţională clasică” pe diverse teme, dar dă asigurări că nu se face vinovat de trădare.

ADVERTISING

Nu este primul suspect de trădare

Un alt angajat al TsAGI, Anatoli Gubanov, a fost arestat în decembrie. El este acuzat că a transmis informaţii clasificate serviciilor de informaţii ale unei ţări europene.

Procesele pentru "spionaj" sau "înaltă trădare", desfăşurate întotdeauna cu uşile închise şi ale căror detalii sunt ţinute secrete, s-au înmulţit în ultimii ani în Rusia, autorităţile anunţând cu regularitate că au dejucat ”comploturi sau operaţiuni ale occidentalilor”.

Citește și:

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇