Un procuror special va ancheta cazul documentelor clasificate deținute de Biden

Un procuror special va ancheta cazul documentelor clasificate deținute de Biden

Un procuror special va investiga cazul documentelor clasificate găsite în spații private, inclusiv în garajul lui Joe Biden, acte care datează din perioada când acesta era vicepreședinte al SUA, în mandatul lui Barack Obama.

Anunțul a fost făcut joi de secretarul american al Justiţiei, Merrick Garland. Procurorul special este Robert Hur, fost procuror federal în statul Maryland.

El va revizui documentele clasificate găsite într-un fost birou universitar al lui Biden din Washington D.C. şi în reşedinţa acestuia din Wilmington, statul Delaware.

ADVERTISING

Decizia lui Merrick Garland, secretar al Justiţiei şi procuror general al SUA, este similară cu cea luată în cazul fostului preşedinte Donald Trump. Un procuror special, Jack Smith, investighează cazul documentelor colectate de autorităţi din reşedinţa lui Donald Trump din Mar-a-Lago, statul Florida.

Preşedintele Joseph Biden a declarat joi după-amiază că va coopera "total și complet" în investigaţia Departamentului Justiţiei.

Biden a afirmat că un document clasificat din perioada în care era vicepreşedinte al SUA a fost găsit în "biblioteca personală" a casei sale din Wilmington, în statul Delaware, precizând că alte documente au fost găsite într-un spaţiu pentru depozitare din garajul locuinţei.

ADVERTISING

Nu a precizat când au fost găsite documentele, subliniind că inventarul documentaţiei a fost finalizat miercuri seară de consilierii săi.

Preşedinţia Statelor Unite a confirmat găsirea unui număr redus de documente clasificate în incinta casei preşedintelui Joseph Biden din Wilmington, în statul Delaware. Administraţia prezidenţială "cooperează total" pentru a asigura gestionarea adecvată a documentelor, a afirmat Richard Sauber, consilierul juridic al Casei Albe.

Biden a afirmat iniţial că a fost "surprins" să afle în noiembrie 2022 că într-unul dintre fostele sale birouri, în oraşul Washington, au fost găsite documente clasificate. Însă fostul preşedinte Donald Trump, vizat de o anchetă într-un caz similar privind deţinerea de documente clasificate, a cerut explicaţii Departamentului Justiţiei. Trump vrea să afle de ce nu a fost prezentat public incidentul, depistat pe 2 noiembrie 2022, în momentul respectiv, chiar înaintea scrutinului parlamentar intermediar din 8 noiembrie.

ADVERTISING

Conform unor surse judiciare citate de postul de televiziune CNN, în fostul birou al lui Biden de la Universitatea din Pennsylvania au fost găsite zece documente clasificate din perioada 2013-2016, inclusiv rapoarte ale serviciilor de informaţii despre Ucraina, Iran şi Marea Britanie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇