Un politician rus, condamnat la ani grei de închisoare pentru că a denunțat războiul

Un politician rus, condamnat la ani grei de închisoare pentru că a denunțat războiul

Un consilier din Moscova a fost condamnat la șapte ani de închisoare pentru că a denunțat războiul din Ucraina, decizia fiind considerată prima pedeapsă cu închisoarea în temeiul noilor legi care vizează disidența, scrie BBC.

Alexei Gorinov, în vârstă de 60 de ani, a fost arestat în aprilie, după ce a fost filmat în timp ce critica invazia în timpul unei ședințe a consiliului municipal.

În conformitate cu legea post-invazie, oricine răspândește "știri false" despre armată riscă până la 15 ani de închisoare.

ADVERTISING

Rușilor le este interzis să folosească cuvântul "război" pentru a descrie invazia.

În schimb, președintele Vladimir Putin a inventat sintagma "operațiune militară specială", deși a vorbit despre "războiul din Donbas" în declarațiile făcute joi în fața liderilor parlamentari.

Activistul pentru drepturile omului Pavel Chikov a declarat că sentința lui Gorinov a fost prima pedeapsă cu închisoarea în conformitate cu noua lege. Până acum, judecătorii au dat doar amenzi sau pedepse cu suspendare.

Judecătoarea Olesya Mendeleyeva a hotărât că acesta și-a săvârșit crima "pe baza urii politice" și că i-a indus în eroare pe ruși, determinându-i să "simtă anxietate și teamă" în legătură cu campania militară.

ADVERTISING

Prezent la tribunalul din nordul Moscovei, Gorinov a ținut în mână o bucată de hârtie pe care scrisese cu pixul: "Mai aveți nevoie de acest război?" Un agent de securitate a ridicat mâinile pentru a încerca să ascundă mesajul.

Consilierul de opoziție a fost arestat la sfârșitul lunii aprilie, la mai bine de o lună după ce a luat cuvântul la o reuniune de cartier în zona Krasnoselski din nord-estul Moscovei.

În cadrul reuniunii, Gorinov s-a opus ideii ca un concurs de desene pentru copii să fie organizat în condițiile în care copiii mureau în Ucraina. De asemenea, el a încercat să înceapă ședința consiliului cu un moment de reculegere în memoria victimelor.

ADVERTISING

Un alt consilier din opoziție care a susținut remarcile sale a fugit între timp din Rusia. Procurorii au declarat că amândoi au conspirat în mod deliberat pentru a discredita armata rusă.

Reacții după decizie

Prietenul său și activist al opoziției, Ilya Yashin, și-a transmis pe Twitter "oroarea" față de sentință. Yashin însuși a primit recent o pedeapsă de 15 zile de închisoare pentru că s-a opus arestării. O altă activistă, Maria Alyokhina, a declarat că este un "iad istoric" faptul că un consilier ales a fost închis pentru șapte ani pentru că a numit războiul război.

Expertul politic rus Tatiana Stanovaya a declarat că este clar că autoritățile trimit un avertisment "disidenților". Folosirea termenului de război a fost un sabotaj în ochii autorităților, a spus ea. Dar atunci când este combinat cu o acțiune politică precum cea a lui Gorinov, acesta este considerat aproape terorism și ar putea fi pedepsit cu o lungă perioadă de închisoare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇