Un nou protest masiv în Israel, pentru a opta săptămână consecutiv. Guvernul Netanyahu nu dă înapoi (Video)

Un nou protest masiv în Israel, pentru a opta săptămână consecutiv. Guvernul Netanyahu nu dă înapoi (Video)

Pentru a opta săptămână consecutiv, un nou protest masiv a avut loc în Israel. Sâmbătă seara, zeci de mii de israelieni au ieşit pe străzile din Tel Aviv pentru a protesta faţă de o reformă foarte controversată a sistemului judiciar dorită de premierul Benjamin Netanyahu şi pe care ei o consideră dăunătoare democraţiei.

Potrivit AFP, această nouă manifestaţie intervine după adoptarea de către parlament în primă lectură, marţi, a două prevederi cheie ale reformei.

ADVERTISING

Prima modifică procesul de numire a judecătorilor, iar a doua are ca scop să împiedice Curtea Supremă să invalideze orice nouă lege fundamentală votată de parlament. Introducerea unei clauze "derogatorii" care să permită parlamentului să anuleze cu majoritate simplă anumite decizii ale Curţii Supreme este o altă prevedere contestată a proiectului.

Opozanţii văd în aceste planuri o ameninţare la adresa separaţiei democratice a puterilor în stat. Ei se tem, de asemenea, că reformele i-ar putea permite prim-ministrului Benjamin Netanyahu să scape de condamnare în procesul pentru corupţie care îi este intentat.

În absenţa unei Constituţii scrise, Curtea Supremă joacă un rol special în susţinerea statului de drept şi a drepturilor omului. Cu toate acestea, actualul guvern religios de extremă dreaptă susţine că instanţa exercită în prezent prea multă influenţă politică.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇