Un avion cargo Boeing 747-8 al companiei aeriene Atlas Air, cu cinci membri ai echipajului la bord, a aterizat de urgenţă pe Aeroportul Internaţional Miami (MIA), joi seara târziu, după ce s-a confruntat cu o defecţiune a motorului la scurt timp după decolare.
Videoclipuri neverificate încărcate pe platforma socială X au arătat flăcări ieşind din aripa stângă a aeronavei în timpul zborului.
Zborul Atlas Air 5Y095 se îndrepta spre San Juan, Puerto Rico, decolând de pe Aeroportul Internaţional din Miami, joi seara târziu.
Pilotul a făcut un apel de urgenţă în jurul orei 05:33 (ora României) pentru a raporta un incendiu la motor şi a cerut să se întoarcă la aeroport, potrivit înregistrărilor multicanal ale conversaţiilor dintre turnul de control şi avion, disponibile pe liveatc.net.
„Avem un incendiu la motor", a spus unul dintre membrii echipajului avionului, dezvăluind că la bord se aflau cinci persoane. Membrul echipajului a precizat că incidentul a implicat motorul numărul doi şi că s-a produs „la ieşirea" de pe aeroport.
Defecţiunile motoarelor sunt rare, dar sunt potenţial periculoase dacă piesele rotative străpung carcasa exterioară.
Nu au fost înregistraţi răniţi în urma incidentului, a declarat pentru Reuters un reprezentant al aeroportului din Miami.
"Echipajul a urmat toate procedurile standard şi s-a întors în siguranţă la MIA", a declarat compania de transport aerian, adăugând că va efectua o inspecţie pentru a găsi cauza.
Și Administraţia Federală a Aviaţiei din SUA (FAA) a declarat că va investiga incidentul.
Compania Boeing a îndrumat jurnaliştii care îi solicitau comentarii să se adreseze celor de la Atlas Air.
Aeronava are o vechime de opt ani, potrivit datelor Flightradar24. Modelul 747-8 este propulsat de patru motoare General Electric GEnx, potrivit site-ului Boeing. Nici compania GE nu a fost disponibilă pentru un comentariu.
Șir de incidente în ultima vreme
Defecţiunea de motor a avionului Boeing vine pe fondul altor accidente de mare amploare ale unor avioane de linie în acest an.
Un avion de pasageri Airbus A350 operat de Japan Airlines s-a ciocnit cu un avion al Gărzii de Coastă pe aeroportul din Tokyo, ucigând cinci membri ai echipajului acestuia din urmă, la 2 ianuarie.
Câteva zile mai târziu, un avion Boeing 737 MAX 9 a efectuat o aterizare de urgenţă în urma desprinderii în zbor a unui panou care ţinea o uşă, ceea ce a determinat FAA să oprească temporar la sol 171 de avioane pentru verificări de siguranţă.
În urmă cu câteva zile, un Boeing 737-800 s-a întors din drum după ce s-a descoperit o fisură la fereastra cabinei și chiar și secretarul de stat american Antony Blinken a rămas blocat la Davos, după ce avionul lui Boeing s-a defectat.
Atlas Air, printre ai cărei clienţi se numără giganţii de livrare de colete DHL şi FedEx, a devenit companie privată anul trecut, când a fost cumpărată de un grup condus de compania de private equity Apollo Global Management.
Cunoscută cândva ca „Regina cerului", aeronava Boeing 747 a revoluţionat transportul aerian şi a fost primul avion cu două culoare cu fuselaj larg din lume. Însă progresele tehnologice au făcut posibilă replicarea de către avioanele cu două motoare a razei sale de acţiune şi a capacităţii sale la costuri mai mici, iar Boeing a decis în iulie 2020 să pună capăt producţiei de 747.
O versiune cargo a ultimului avion comercial de mari dimensiuni Boeing a fost livrată anul trecut companiei Atlas Air.