Un iPhone căzut 4.900 de metri din avionul Boeing 737 MAX a fost găsit fără nicio zgârietură

Un iPhone căzut 4.900 de metri din avionul Boeing 737 MAX a fost găsit fără nicio zgârietură

Un telefon absorbit de curentul puternic de aer după ce o bucată din fuzelajul aeronavei companiei Alaska Airlines s-a desprins în zbor a fost găsit într-un tufiș, în stare perfectă de funcționare, deși a căzut de la 4.900 de metri.

iPhone-ul de nouă generație care a căzut din avionul Boeing 737 MAX 9 a sfidat legile fizicii, fiind găsit intact, cu ecranul deblocat și cu bateria încărcată pentru câteva ore, pe marginea unei străzi din Portland, în statul american Oregon, relatează The Straits Times.

ADVERTISING

Cel care l-a descoperit, Seanathan Bates, a povestit pe rețeaua de socializare X că și-a dat seama de unde provine telefonul întrucât pe ecran era un email al companiei Alaska Airlines despre ridicarea bagajelor pentru zbor, iar aparatul se afla în modul avion.

"Era destul de curat, fără zgârieturi, pitit sub un tufiș și nu avea ecranul blocat. A supraviețuit unei căderi de la 4.900 de metri (…)", a spus bărbatul, într-o înregistrare video postată pe X.

Doar cablul de încărcare a avut de suferit - capătul acestuia era înfipt în mufa de încărcare a aparatului, însă partea cu încărcătorul s-a desprins.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Mulți dintre cei care au văzut imaginile au scris că telefoanele lor s-au spart după ce au căzut de la numai câțiva metri.

Consiliul Național pentru Siguranța Transporturilor (NTSB) a confirmat într-un comunicat că un telefon care a căzut din avionul companiei Alaska Airlines a fost găsit pe marginea unei străzi, iar un altul a fost descoperit în curtea unei case. Ambele aparate au fost trimise companiei aeriene pentru a fi înapoiate pasagerilor.

Bucata de fuzelaj care s-a desprins din avion a fost găsită ulterior în curtea casei unui profesor din Portland.

ADVERTISING

Un panou din fuzelaj a fost smuls de pe un Boeing 737 MAX 9 în timpul unui zbor al companiei Alaska Airlines, vinerea trecută. Aeronava, care tocmai decolase din Portland (Oregon), se afla la o altitudine de aproape 5.000 de metri.

Passenger footage shows inside Alaska Airlines 737 after window blows out

Din fericire, niciun pasager nu stătea pe locurile din dreptul zonei respective, iar incidentul nu s-a soldat cu victime, însă experienţa a fost îngrozitoare pentru pasageri.

Un călător a declarat pentru NBC cum cămașa fiului său a fost ruptă și smulsă de forța curentului de aer, relatează The Guardian. Avionul a aterizat în siguranță pe aeroportul din Portland la 20 de minute după decolare.

Administraţia Federală a Aviaţiei (FAA) din SUA a ordonat sâmbătă companiilor aeriene să reţină la sol peste 170 de avioane Boeing 737 MAX 9 pentru inspecţii tehnice.

NTSB B-Roll - Alaska Airlines Flight 1282 Boeing 737-9 MAX

Potrivit firmei de date aeronautice Cirium, la nivel mondial există 215 avioane Boeing 737 MAX 9 în serviciu.

Urmând exemplul companiilor americane, ca United Airlines, şi alte companii precum Turkish Airlines, Aeromexico sau Copa Airlines au decis să reţină la sol acest tip de avioane pentru a le inspecta, după directiva FAA.

La verificări, compania aeriană americană United Airlines, care deţine cea mai mare flotă de avioane Boeing 737 MAX 9, având 79 de astfel de aeronave, a descoperit şuruburi slăbite sau montate necorespunzător la aeronavele sale Boeing 737 MAX 9.

"De când am început inspecţiile, sâmbătă, am făcut o serie de descoperiri care par să fie legate de probleme la montarea panoului care obstrucţionează uşile", a precizat United Airlines într-un comunicat transmis către AFP. "De exemplu, erau şuruburi care trebuiau strânse", a anunțat compania.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇