Un lider european compară cazul Marine Le Pen cu excluderea lui Călin Georgescu: „Un film prost pe care-l vedem și în alte țări, cum ar fi România”

Un lider european compară cazul Marine Le Pen cu excluderea lui Călin Georgescu: „Un film prost pe care-l vedem și în alte țări, cum ar fi România”
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Decizia instanței franceze de a-i interzice lui Marine Le Pen să candideze la funcții publice a stârnit reacții puternice pe scena politică europeană. Printre cei care au criticat hotărârea se numără și vicepremierul italian Matteo Salvini, care a comparat situația cu blocarea candidaturii lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale din România.

Liderul Ligii, un partid de extremă dreapta aflat la guvernare în Italia, a calificat această situație drept o „declarație de război” a Bruxellesului împotriva adversarilor săi politici.

„Cei care se tem de hotărârea alegătorilor sunt adesea liniștiți de hotărârea instanțelor”, a declarat Salvini. „La Paris, aceștia au condamnat-o pe Marine Le Pen și acum vor să o excludă din politică. Un film prost pe care-l vedem și în alte țări, cum ar fi România.”

Pe de altă parte, premierul ungar Viktor Orban a scris pe X ”Eu sunt Marine!”, la doar câteva minute după ce un Tribunal Corecţional de la Paris a condamnat-o la ineligibilitate pe fosta candidată a extremei drepte franceze în alegerile prezidenţiale în 2017 şi 2022.

Premierul suveranist denunţă cu regularitate atacuri judiciare împotriva aliaţilor săi.

Marine Le Pen și opt colegi de partid au fost găsiți vinovați de deturnarea fondurilor Parlamentului European pentru plata unor angajați din Franța. Drept urmare, lidera extremei drepte franceze a primit o pedeapsă de patru ani de închisoare, dintre care doi cu supraveghere electronică, și o interdicție de a ocupa funcții publice pentru cinci ani.

Decizia este executorie, chiar dacă nu este definitivă, ceea ce i-ar putea anula șansele de a candida la alegerile prezidențiale din 2027.

Matteo Salvini a făcut o paralelă între acest caz și ceea ce el consideră a fi o încălcare a procesului democratic în România. Luna aceasta, el a declarat că blocarea candidaturii lui Călin Georgescu este „o euro-lovitură de stat în stil sovietic”, prin care românii ar fi fost privați de dreptul de vot. Într-o postare pe rețeaua X, Salvini a subliniat că Europa are nevoie de o reformă profundă pentru a proteja democrația: „Mai degrabă decât să «Reînarmăm Europa», mai bine o refondăm ca să apere democrația.”

În plus, vicepremierul italian a evocat și românii din Italia, care, potrivit lui, ar fi fost și ei privați de dreptul de a-și exprima liber opțiunea electorală. „La Lega este solidară cu atâția cetățeni români care, în patria lor sau în Italia, sunt furați de dreptul de vot printr-o confiscare a democrației dintre cele mai grave.”

Marine Le Pen, partidul ei Adunarea Națională (RN) și alte 24 de persoane - inclusiv actuali și foști parlamentari francezi și europarlamentari - sunt acuzați că au folosit în mod ilicit fonduri ale Parlamentului European pentru a-și plăti asistenții parlamentari pentru munca la partid, mai degrabă decât cea depusă pentru forul UE, din 2004 până în 2016.

Președintele instanței a precizat că suma pe care Marine Le Pen a delapidat-o se ridică la 474.000 de euro.

G.P.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇