CNA explică de ce a scos de pe YouTube un clip video al lui Marius Tucă: dezinformare gravă și atac la instituțiile statului

CNA explică de ce a scos de pe YouTube un clip video al lui Marius Tucă: dezinformare gravă și atac la instituțiile statului
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a emis o serie de clarificări referitoare la decizia de eliminare a materialului video intitulat „Democrația a fost călcată în picioare” de pe canalul YouTube @mariustucashow.

Contrar acuzațiilor vehiculate în spațiul public, CNA subliniază că nu a „dat jos o emisiune”, ci a solicitat platformei să acționeze împotriva unui conținut considerat ilegal, în baza legislației naționale și europene.

Motivele deciziei CNA

Decizia a fost luată cu majoritate de voturi, având la bază mai multe argumente juridice și deontologice:

  • Utilizarea improprie a termenului „lovitură de stat” – În videoclip, jurnalistul Marius Tucă a repetat această expresie în contextul deciziilor luate de Biroul Electoral Central (BEC) și Curtea Constituțională a României (CCR). CNA argumentează că aceste instituții și-au exercitat atribuțiile conform legii, iar utilizarea unui termen atât de grav, fără dovezi, reprezintă o formă de dezinformare.
  • Caracterul intenționat și repetitiv al comunicării – Potrivit CNA, materialul video nu reprezintă doar o opinie jurnalistică, ci o tentativă de a induce în eroare publicul prin utilizarea unor expresii alarmiste precum „au tăiat democrația” sau „ca hoții”.
  • Subminarea autorităților constituționale – Afirmațiile jurnalistului sunt considerate atacuri nefondate la adresa unor instituții fundamentale ale statului, ceea ce poate contribui la erodarea încrederii în procesele democratice.
  • Încălcarea principiilor deontologice – CNA invocă faptul că jurnalismul trebuie să respecte principiile adevărului, verificării informațiilor și separării faptelor de opinii, criterii pe care materialul analizat nu le îndeplinește.
  • Depășirea limitelor libertății de exprimare – Deși Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) protejează libertatea de opinie, aceasta nu acoperă dezinformarea gravă sau afirmațiile fără bază factuală.

CNA și competențele sale în mediul online

CNA a răspuns și acuzațiilor potrivit cărora nu ar avea competențe în reglementarea conținutului din mediul online.

Instituția subliniază că, odată cu transpunerea Regulamentului (UE) 2022/2065 privind serviciile digitale (DSA) în legislația națională prin Legea nr. 50/2024, are autoritatea de a solicita eliminarea conținutului ilegal de pe platformele digitale.

În plus, CNA amintește că România a fost ținta unor atacuri informatice menite să influențeze procesele electorale și că protejarea spațiului informațional este o prioritate națională și europeană.

CNA subliniază că decizia sa nu este un act de cenzură, ci o măsură necesară pentru protejarea corectitudinii informaționale și a democrației.

Libertatea de exprimare rămâne un principiu fundamental, dar nu poate justifica promovarea dezinformării care subminează încrederea publicului în instituțiile statului.

Ciolacu și Crin Antonescu au acuzat CNA de cenzură

Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis eliminarea unui videoclip postat de Marius Tucă pe YouTube, în care cataloghează drept „lovitură de stat” decizia BEC de a-l elimina pe Călin Georgescu din cursa pentru alegerile prezidenţiale.

Premierul Marcel Ciolacu a acuzat CNA că a recurs la cenzură, fără o justificare legală, atunci când a decis eliminarea videoclipului.

„Decizia CNA privind eliminarea materialelor de opinie ale unor jurnaliști reprezintă un derapaj de la democrație și de la dreptul la liberă exprimare. Respectarea drepturilor fundamentale prevăzute în Constituție este obligatorie pentru toate instituțiile statului. Opiniile nu trebuie confundate cu informațiile și nu trebuie cenzurate niciodată. Fiecare este liber să fie sau nu de acord cu o opinie exprimată în spațiul public”, a scris Marcel Ciolacu, într-o postare pe Facebook.

Și Crin Antonescu a criticat dur decizia CNA. „Nu e reglementare, e cenzură”, a spus candidatul Coaliţiei la alegerile prezidenţiale. „Nu sunt fanul emisiunilor lui Marius Tucă. Nici nu trebuie, el e ziarist, eu sunt politician. Dar sunt liberal. Şi asta înseamnă că apăr libertatea de exprimare, chiar şi atunci când nu sunt de acord cu ce se spune. CNA a cerut YouTube să scoată o emisiune a lui Tucă din cauza opiniilor invitatei. Nu violenţă, nu instigare – doar o opinie incomodă. Asta nu e reglementare, e cenzură”, a transmis, vinerea trecută, Crin Antonescu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇