Numărul victimelor cutremurului care a lovit Myanmar vineri, 28 martie, a crescut la peste 1.700, pe măsură ce tot mai multe cadavre sunt recuperate de sub dărâmături, a anunțat luni guvernul condus de junta militară.
Purtătorul de cuvânt al guvernului, general-maiorul Zaw Min Tun, a declarat pentru postul de televiziune de stat MRTV că alte 3.400 de persoane au fost rănite și peste 300 sunt date dispărute. Armata raportase anterior 1.644 de morți, dar nu oferise cifre detaliate în actualizarea sa.
Seismul cu magnitudinea 7,7 a avut loc vineri la prânz, provocând distrugeri pe scară largă, inclusiv în capitala Naypyidaw și în al doilea oraș ca mărime, Mandalay.
În momentul cutremurului, musulmanii din Myanmar se aflau la rugăciunile de vineri, în timpul lunii sfinte a Ramadanului. Potrivit lui Tun Kyi, membru al comitetului de conducere al Rețelei Musulmane Spring Revolution Myanmar, aproximativ 700 de credincioși au murit în urma prăbușirii moscheilor, notează Associated Press. Nu este clar dacă aceștia au fost deja incluși în bilanțul oficial al victimelor.
Tun Kyi a precizat că aproximativ 60 de moschei au fost avariate sau distruse de cutremur, iar videoclipuri postate pe site-ul de știri The Irrawaddy arată mai multe lăcașuri de cult prăbușindu-se în timpul seismului, în timp ce oamenii fug din zonă.
În Mandalay, 270 de călugări susțineau un examen religios la mănăstirea U Hla Thein în momentul cutremurului, care a distrus clădirea.
Salvatorii ajunși luni la fața locului au declarat că 70 de persoane au reușit să scape, dar 50 au fost găsite moarte și alte 150 sunt încă date dispărute.
Informații limitate despre amploarea dezastrului
Se estimează că numărul real al victimelor ar putea fi de câteva ori mai mare decât cel raportat oficial, dar întreruperea telecomunicațiilor și dificultățile extreme de deplasare îngreunează colectarea informațiilor.
„În acest moment, nu avem o imagine clară asupra amplorii distrugerilor”, a declarat Lauren Ellery, director adjunct al programelor din Myanmar pentru Comitetul Internațional de Salvare, pentru Associated Press.
În șase regiuni a fost declarată stare de urgență, iar echipele de salvare și partenerii locali evaluează necesitățile urgente, oferind asistență medicală și provizii umanitare.
„Ni s-a spus că într-un oraș de lângă Mandalay 80% dintre clădiri s-au prăbușit, dar nu s-a raportat nimic în presă din cauza problemelor de telecomunicații”, a adăugat Ellery.
Cutremurul, al cărui epicentru a fost lângă Mandalay – un oraș cu aproximativ 1,5 milioane de locuitori –, a dus la prăbușirea a numeroase clădiri și a avariat infrastructura, inclusiv aeroportul orașului.
O analiză realizată de laboratorul AI for Good al Microsoft, pe baza imaginilor satelitare, a identificat 515 clădiri distruse în proporție de 80-100% și alte 1.524 cu pagube cuprinse între 20 și 80%. În plus, 180.004 clădiri au fost afectate într-o măsură mai mică. Evaluarea este considerată preliminară și necesită verificare la sol.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a raportat distrugerea a trei spitale și avarierea altor 22 în regiune.
„Numărul victimelor este încă necunoscut și se așteaptă să crească. Devastarea provocată de cutremur a copleșit unitățile sanitare din zonele afectate, care nu pot face față fluxului mare de răniți. Este nevoie urgentă de îngrijire chirurgicală, transfuzii de sânge, anestezice, medicamente esențiale și sprijin psihologic.”, a transmis agenția ONU într-un raport.
Operațiuni de salvare îngreunate de lipsa echipamentelor
Lipsa utilajelor grele a încetinit operațiunile de căutare și salvare, forțând echipele de intervenție să caute supraviețuitori cu mâinile goale, în timp ce temperaturile depășesc zilnic 40°C.
Salvatori internaționali din mai multe țări, inclusiv Rusia, China, India și state din Asia de Sud-Est, au sosit la fața locului.
Duminică, o echipă indiană a folosit un picamer pentru a sparge plăcile de beton prăbușite într-un sit din Mandalay, în timp ce un generator portabil alimenta un polizor pentru tăierea barelor metalice. Așa s-au recuperat mai multe corpuri de sub dărâmături.
Uniunea Europeană, Marea Britanie, Australia, Noua Zeelandă, Coreea de Sud și alte state au anunțat alocarea a milioane de dolari pentru ajutor umanitar, fie direct, fie prin intermediul partenerilor locali și organizațiilor internaționale.
Deși președintele american Donald Trump a declarat că SUA vor ajuta, până acum nu s-a înregistrat nicio asistență oficială pentru Myanmar.
Cutremurul s-a resimțit și în Bangkok, capitala Thailandei, unde a provocat moartea a cel puțin 18 persoane, majoritatea muncitori la un șantier unde o clădire în construcție s-a prăbușit. Alte 33 de persoane au fost rănite, iar 78 sunt date dispărute.
Situația din Myanmar, complicată de conflictul intern
Myanmar se află pe Falie Sagaing, o zonă seismică activă care separă placa indiană de placa Sunda. Cutremurul a fost cauzat de ruptura unei secțiuni de 200 de kilometri a faliilor, provocând distrugeri masive în regiunile Sagaing, Mandalay, Magway, Bago și statul Shan.
Pe lângă dezastrul natural, operațiunile de salvare sunt îngreunate de războiul civil care afectează mare parte din țară. Din 2021, când armata a preluat puterea de la guvernul ales condus de Aung San Suu Kyi, rezistența armată a escaladat.
Forțele guvernamentale au pierdut controlul asupra multor zone, iar unele regiuni sunt periculoase sau inaccesibile pentru echipele de ajutor. Peste 3 milioane de persoane au fost strămutate, iar aproape 20 de milioane au nevoie de asistență umanitară.
De la cutremur, mulți oameni dorm sub cerul liber, fie din cauza prăbușirii locuințelor, fie de teama replicilor. Odată cu apropierea sezonului ploios, găsirea de adăposturi sigure va deveni o provocare majoră.