Pe fondul discuțiilor privind efectele smartphone-urilor asupra copiilor, un studiu realizat de o echipă de la University of South Florida arată că utilizarea acestor dispozitive poate îmbunătăți starea emoțională și conexiunile sociale, însă doar cu o anumită condiție.
Un sondaj realizat pe 1.500 de copii din statul american Florida, cu vârste între 11 și 13 ani, sugerează că smartphone-urile pot fi benefice pentru sănătatea mintală și viața socială a acestora – cu excepția cazului în care încep să utilizeze rețelele sociale, notează New Scientist.
Cercetătorii au descoperit că 78% dintre cei 1.510 copii care au participat la sondaj dețineau un smartphone, iar dintre aceștia 21% au raportat simptome de depresie și anxietate, comparativ cu 26% dintre cei care nu aveau un astfel de dispozitiv. Copiii care aveau telefoane erau, de asemenea, mai predispuși să petreacă mai mult timp în persoană cu prietenii lor.
Conform sondajului, copiii ai căror părinți aveau venituri mai mici erau mai predispuși să dețină un smartphone decât cei cu părinți cu o situație financiară mai bună, iar cercetătorii cred că acest lucru s-ar putea explica prin faptul că părinții cu venituri mai mari sunt mai conștienți de riscurile utilizării rețelelor sociale asupra sănătății mintale.
Acest lucru ar putea reflecta și politicile școlilor la care învață copiii lor, majoritatea școlilor private având o interdicție totală privind utilizarea telefoanelor de către elevi.
Chiar dacă aparent concluziile studiului sunt surprinzătoare, în condițiile în care utilizarea telefoanelor de către copii este asociată cu efecte negative, această activitate nu este întotdeauna benefică.
Cercetătorii au descoperit că pentru acei copii care postau frecvent pe rețelele sociale exista o probabilitate de două ori mai mare să raporteze probleme cu somnul și simptome de depresie sau anxietate, comparativ cu cei care nu foloseau deloc aceste platforme.
Totuși, sondajul nu a putut identifica dacă utilizarea intensă a rețelelor sociale a condus la probleme de sănătate mintală și somn sau dacă situația era inversă.
„Recomandăm părinților și adulților să încerce să împiedice copiii să folosească platformele sociale unde ar posta frecvent – sau să încerce să îi împiedice să posteze pe rețelele sociale. Dar, desigur, este greu să îi spui unui copil: ‘Poți folosi Instagram, poți folosi TikTok, dar să nu postezi’”, spune Justin Martin, autorul studiului.
C.S.