Un imobil din Gaza unde erau redacțiile Associated Press și Al Jazeera a fost distrus de un atac israelian (Video) UPDATE Biden a vorbit cu Netanyahu

Un imobil din Gaza unde erau redacțiile Associated Press și Al Jazeera a fost distrus de un atac israelian (Video) <span style="color:#990000;font-size:100%;">UPDATE</span> Biden a vorbit cu Netanyahu
Foto: captură video

Armata israeliană a distrus, sâmbătă, un imobil cu înălţimea de 12 etaje din oraşul Gaza în care erau sediile unor companii media, inclusiv al agenţiei Associated Press şi al postului de televiziune Al Jazeera, afirmă surse locale.

Turnul Al-Jalaa din oraşul Gaza s-a prăbuşit în urma unui atac cu rachete lansat de avioane militare israeliene.

Israeli forces bomb building housing Al Jazeera, AP offices in Gaza

În clădire erau redacţiile locale ale unor companii media, inclusiv al agenţiei Associated Press şi al postului de televiziune Al Jazeera.

Înaintea atacului, armata israeliană a transmis mai multe mesaje de avertisment, pentru a permite evacuarea clădirii. Nu există informaţii despre eventuale victime ale atacului.

ADVERTISING

Un jurnalist AP a declarat, sub rezerva anonimatului, că imobilul a fost distrus, dar că toate echipele lor sunt în stare bună, deşi şocate.

„O lovitură israeliană a distrus turnul care adăpostea birourile AP din oraşul Gaza”, a scris pe Twitter şi Jon Gambrell, jurnalist al agenţiei americane de presă.

„Armata l-a avertizat pe proprietarul turnului în care AP îşi are sediul că va fi ţinta unei lovituri”, scrisese el cu puţin timp înainte.

Și Al Jazeera a confirmat pe Twitter că sediul filialei sale locale se afla în această clădire şi a difuzat imagini cu turnul care se prăbuşea.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Serviciile secrete israeliene susţin că în imobil erau centre cibernetice şi de comunicaţii ale organizaţiei islamiste Hamas.

Confruntările între armata israeliană şi grupurile islamiste din Fâşia Gaza continuă, bilanţul victimelor ajungând la cel puţin 139 de morţi şi aproximativ 1.000 de răniţi pe teritoriul palestinian, în timp ce în Israel sunt cel puţin zece morţi şi peste 570 de răniţi.

Imediat după atac, filiala militară a organizaţiei islamiste Hamas a avertizat că va ataca oraşul Tel Aviv şi zone din centrul Israelului.

"După bombardarea unui turn civil din Gaza, locuitorii din Tel Aviv şi din centrul Israelului trebuie să se pregătească", a declarat Abu Obeida, purtătorul de cuvânt al Brigăzilor Ezzedin Al-Qassam.

ADVERTISING

Casa Albă, mesaj către Israel

Casa Albă a transmis Israelului că asigurarea securităţii jurnaliştilor este "capitală", relatează AFP.

"Le-am spus direct israelienilor că garantarea securităţii jurnaliştilor şi a media independente este o responsabilitate de o importanţă capitală", a comunicat prin Twitter Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a executivului american.

Agenţia de presă americană AP se declarase mai devreme "şocată şi oripilată" de această lovitură israeliană care a vizat blocul turn care îi adăpostea birourile şi pe cele ale canalului qatariot de televiziune Al-Jazeera în Gaza, calificând-o drept "evoluţie incredibil de îngrijorătoare".

La rândul său, Al-Jazeera a denunţat o "crimă" şi o tentativă de a "reduce media la tăcere" de către armata israeliană.

UPDATE: Biden a vorbit cu Netanyahu

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a avut sâmbătă o convorbire telefonică cu preşedintele american Joe Biden despre atacul israelian care a distrus în Gaza imobilul care adăpostea sediul agenţiei de presă americane Associated Press (AP), potrivit unui comunicat al biroului său de presă, citat de AFP.

Netanyahu a "subliniat în cadrul acestei convorbiri că Israelul face totul pentru a evita să lovească persoane neimplicate" în conflict, informează comunicatul, insistând asupra faptului că evacuarea persoanelor din imobilul "în care se aflau ţinte teroriste" a fost organizată înainte de raid.

Citeşte şi:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇