Un fost ministru rus a fugit în SUA ca să scape de mobilizare și a devenit șofer de TIR

Un fost ministru rus a fugit în SUA ca să scape de mobilizare și a devenit șofer de TIR

Un fost oficial din conducerea republicii Komi, o regiune din nord-vestul Rusiei, a cerut azil politic în Statele Unite după ce a fugit din țară ca să nu fie trimis pe front în Ucraina. El se declară mulțumit că a ajuns într-o țară în care ești respectat dacă îți faci treaba bine.

Denis Șaronov, în vârstă de 48 de ani, a ocupat postul de ministru al Agriculturii în republica Komi între anii 2020 și ianuarie 2022. El a fost schimbat din funcție cu o lună înaintea declanșării invaziei din Ucraina.

În toamna anului trecut, Șaronov a primit ordin de mobilizare.

„În octombrie 2022, când ofițerii de la recrutare au venit ca să-mi dea ordinul de mobilizare la domiciliul înregistrat, n-am mai avut ce să fac decât să părăsesc țara", a spus acesta într-o înregistrare video difuzată de postul de televiziune RTVI din Rusia, potrivit The Moscow Times.

ADVERTISING

„Singurul loc, mi se pare, unde nu poți fi ridicat și deportat este Statele Unite, așa că am ajuns aici", a adăugat el.

Șaronov lucrează ca șofer de camion cât timp cererea lui de azil este procesată.

Fostul oficial nu a dezvăluit cum a intrat în SUA, unde cererile de azil depuse de cetățenii ruși s-au înmulțit după invadarea Ucrainei. Prima postare pe rețelele de socializare în care Șaronov menționa că se află în Statele Unite datează din 5 martie 2023.

O înregistrare video cu Șaronov a apărut la începutul lunii august pe canalul de YouTube „New Americans", în care imigranții ruși își împărtășesc impresiile despre viața în Statele Unite. RTVI susține că a folosit un program de recunoaștere facială pentru a-l identifica pe fostul ministru și l-a căutat pentru a-și împărtăși experiența.

ADVERTISING

Șaronov a spus pentru RTVI că ordinul de mobilizare a fost emis pe numele său din cauza unui conflict cu guvernatorul republicii Komi, Vladimir Uiba. El susține că guvernatorul a încercat să-l implice în afacerile de corupție din agricultură și a vrut să scape de el trimițându-l pe front fiindcă nu i-a făcut jocul.

Administrația regională din Komi nu a răspuns la solicitările RTVI pe această temă.

Șaronov a declarat că este un fost ministru rus care acum lucrează ca șofer de camion și a fost întrebat despre cum a resimțit trecerea de la statutul de politician la un nivel „mai jos pe scara socială". El a răspuns că a înțeles încă de pe vremea studenției, în urmă cu 28 de ani, când a urmat o bursă de un an în Statele Unite, că „americanii au o atitudine diferită" față de activitatea politicienilor.

ADVERTISING

Fostul ministru s-a declarat mulțumit că nu mai are de-a face cu intrigile din politica rusă. „Aici, un om muncitor, indiferent ce face, dacă face ceva bine, este respectat", a spus el.

Șaronov se consideră mai degrabă un „turist" care transportă diverse lucruri și primește un salariu decent cât timp așteaptă aprobarea cererii de azil.

Povestea lui Șaronov a apărut și în ziarul Novaya Gazeta. Profilul său de Facebook menționează că trăiește în Brooklyn și că este originar din orașul Orenburg, situat în sud-vestul Rusiei. Pagina lui include principalele etape ale carierei sale politice și fotografii din Statele Unite, relatează Newsweek.

Denis Șaronov este unul dintre miile de cetățeni ruși care au fugit din țară după invadarea Ucrainei. În octombrie anul trecut, doi fugari ruși au ajuns cu barca în Alaska și au cerut imediat azil în Statele Unite.

Autoritățile ruse au introdus prevederi legislative care lărgesc posibilitățile de mobilizare și fac mai dificilă evitarea recrutării. Limita de vârstă pentru recrutare a fost ridicată la 30 de ani și au fost introduse amenzi pentru ignorarea unei notificări online.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇