Un document „top secret” despre vizita lui Joe Biden în Irlanda, găsit pe străzile Belfastului

Un document „top secret” despre vizita lui Joe Biden în Irlanda, găsit pe străzile Belfastului

Un document confidenţial referitor la vizita preşedintelui american Joe Biden în Marea Britanie şi Irlanda, care conţine numeroase informaţii confidenţiale, a fost găsit pe străzile Belfastului.

Măsuri de precauţie importante au fost luate, în contextul în care spectrul tensiunilor intercomunitare reapare, însă se pare că au fost insuficiente.

În document sunt detaliate desfăşurarea forţelor de poliţie pe străzile capitalei nord-irlandeze, Belfast, dezvăluie jurnalistul Stephen Nolan de la BBC.

Mai grav, documentul conţine itinerariul precis al şefului statului american, numele agenţilor desfăşuraţi în vederea securizării zonei, adresa şi numărul de telefon al conducătorilor Serviciului Poliţiei Irlandei de Nord (PSNI).

ADVERTISING

PSNI a confirmat că a avut loc o breșă de securitate.

„O anchetă a început şi l-am informat pe însărcinatul cu gestionarea riscurilor”, a anunţat PSNI.

„Luăm securitatea demnitarilor străini, membrilor publicului şi agenţilor noştri foarte în serios şi luăm măsurile adecvate”, a anunţat un purtător de cuvânt, citat de Daily Express.

Irlanda de Nord, care nu mai are un guvern local de peste un an, din cauza tensiunilor de după Brexit, trăieşte sub spectrul violenţelor intercomunitare între catolici şi protestanţi, susţinători ai unei reunificări cu Irlanda şi, respectiv, ai Coroanei britanice.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Luni, la marcarea a 25 de ani de la încheierea Acordului de Pace din Vinerea Mare, au izbucnit violenţe în orașul de frontieră Londonderry.

Preşedintele american Joe Biden şi-a început marţi seara această vizită foarte personală în Irlanda, insula strămoşilor săi, în contextul spectrului ameninţător al tensiunilor intercomunitare.

În cadrul vizitei de 4 zile, Biden va merge în satul natal al familiei sale, care a fugit din ţara devastată de foamete, în secolul al XIX-lea.

Înaintea acestei etape sentimentale a vizitei sale, Joe Biden a efectuat miercuri o vizită la Belfast, în Irlanda de Nord, o provincie britanică.

ADVERTISING

O mare parte a oraşului a fost blocată, iar mii de poliţişti au fost trimişi în întărire din întregul Regat Unit, pentru a securiza zona.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇