Un bărbat din Iași, reţinut pentru că ar fi sustras criptomonede în valoare de 620.000 de dolari de la o firmă din Insulele Cayman

Un bărbat din Iași, reţinut pentru că ar fi sustras criptomonede în valoare de 620.000 de dolari de la o firmă din Insulele Cayman

Un bărbat a fost reţinut de către procurorii DIICOT Iaşi, fiind acuzat că ar fi sustras criptomonede de la o societate din Insulele Cayman, în valoare totală de 620.000 de dolari.

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate din Iaşi, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Iaşi, fac cercetări într-un dosar penal întocmit pentru săvârşirea infracţiunilor de acces ilegal la un sistem informatic, fraudă informatică şi spălarea banilor.

În acest dosar, un bărbat a fost reţinut, în urma a două percheziţii domiciliare care au avut loc vineri. Au fost ridicate şapte telefoane mobile, trei laptopuri, cinci stick-uri de memorie şi două portofele electronice.

ADVERTISING

Anchetatorii au stabilit că, în perioada 28 - 31 ianuarie 2021, o societate comercială din Insulele Cayman ar fi fost victima unei infracţiuni de fraudă informatică, realizată prin accesarea fără drept a unui sistem informatic - o platformă prin intermediul căreia se controlează conturile de criptomonede.

Au fost arestaţi 10 hackeri care au furat criptomonede de 100 de milioane de dolari, inclusiv de la vedete

Cum s-a desfășurat totul

Accesarea s-ar fi realizat ca urmare a deţinerii fără drept, de către persoana bănuită de comiterea faptelor, a codului API, ce permitea accesul total în respectivul sistem informatic.

ADVERTISING

Fondurile ar fi fost transferate succesiv în mai multe adrese şi portofele virtuale de criptomonede, în vederea ascunderii identităţii persoanei din spatele atacului, fiind astfel sustrase criptomonede în valoare totală de 620.000 de dolari.

Ulterior, criptomonedele ar fi fost virate către mai multe adrese virtuale şi direcţionate către diferiţi comercianţi de monede virtuale, în vederea valorificării. Pentru a-şi ascunde activitatea infracţională, persoana bănuită de comiterea faptelor ar fi retras sumele de bani prin efectuarea mai multor operaţiuni, cu sume mai mici de 10.000 de lei, pentru a nu fi nevoită să prezinte un document de identitate.

ADVERTISING

Anchetatorii au reuşit să recupereze suma de 40.000 lei, aflată în contul unuia dintre exchangerii de bitcoin.

Procurorii DIICOT Iaşi au dispus reţinerea pentru 24 de ore a bărbatului care a accesat fără drept sistemul informatic al companiei din Insulele Cayman, urmând ca acesta să fie prezentat Tribunalului Iaşi, cu propunerea arestării preventive.

Criptomonedele nu mai au un viitor criptat: OCDE și UE doresc reglementarea monedelor digitale. O nouă directivă la orizont

Bitcoin a scăzut cu peste 10%, după ce Elon Musk a spus că preţurile criptomonedelor par ridicate


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇