Un avion de pasageri s-a prăbușit în Lacul Victoria (Video) - UPDATE

Un avion de pasageri s-a prăbușit în Lacul Victoria (Video) - UPDATE

Un avion operat de compania privată tanzaniană Precision Air s-a prăbuşit în Lacul Victoria din Tanzania în momentul în care se pregătea de aterizare pe aeroportul din Bukoba, oraş-port din nord-vestul ţării, situat pe malul vestic al lacului Victoria.

Informația a fost difuzată duminică de Tanzania Broadcasting Corporation (TBC), iar poliţia tanzaniană a confirmat accidentul, relatează AFP.

"A avut loc un accident cu un avion al Precision Air care (...) s-a prăbuşit în apă câteva sute de metri de aeroport", a declarat comandantul poliţiei regionale William Mwampaghale ziariştilor, pe aeroportul Bukoba.

ADVERTISING

Potrivit AFP, avionul transporta 43 de persoane - 39 de pasageri, doi piloţi şi doi însoțitor de bord. Avionul, un ATR-42, fabricat de firma franco-italiană ATR, plecase din capitala financiară Dar es Salaam către oraşul lacustru din regiunea Kagera.

"În momentul în care vorbim, am reuşit să salvăm 26 de persoane care au fost duse la spitalul nostru de referinţă", a declarat comisarul regional Albert Chalamila. 

 "Operaţiunea de salvare este încă în curs de desfăşurare şi comunicăm cu piloţii", a spus el. 

ADVERTISING

UPDATE: Cel puțin 19 persoane au murit. 26 dintre cele 43 de persoane aflate la bord au fost inițial salvate și trimise la spital. Cei doi piloți au supraviețuit prăbușirii, au reușit să vorbească din carlingă cu oficialii locali, dar ulterior nu s-a mai putut lua legătura cu ei și este posibil să fi murit. Salvatorii și pescarii locali încearcă să-i salveze pe cei care mai sunt încă în avion.

Imagini şi înregistrări video de la locul accidentului, care au circulat pe social media, arată la început avionul aproape scufundat, doar coada aeronavei, colorată în verde şi maro, fiind vizibilă deasupra apei.

Avionul a decolat din capitala Dar es Salaam, capitala economică a Tanzaniei, şi "a căzut în Lacul Victoria în această dimineaţă din cauza furtunii şi a ploii torenţiale", a relatat TBC.

Un localnic, Abdul Nuri, povestește că se afla la aeroport când a văzut avionul plonjând în apă. "Am fost cu adevărat șocați. Oamenii au intrat în panică, iar unii au început să plângă și să strige", a spus el pentru BBC. „La poarta de sosiri, oamenii au intrat și ei în panică, majoritatea așteptându-și rudele să aterizeze”, povestește Abdul Nuri.

ADVERTISING

El a vorbit și cu pescarii, cei care au fost primii lângă epavă. Ei i-au spus că au reușit să urce în avion pentru a salva pasagerii, după ce un însoțitor de bord a deschis ușa din spate, în timp ce avionul era în apă.

Forțele de intervenție au folosit frânghii pentru a trage aeronava mai aproape de țărm, iar o parte din corpul avionului se află acum deasupra apei.

Preşedintele Tanzaniei, Samia Suluhu Hassan, a făcut apel la calm. "Am aflat cu tristeţe vestea accidentului în care a fost implicat un avion al companiei Precision Air. Să ne păstrăm calmul în acest moment în care salvatorii îşi continuă misiunea de salvare şi să ne rugăm la Dumnezeu să ne ajute", a scris el pe Twitter.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇