Un artist hip-hop și trei activiști au fost executați în Myanmar. Sunt primele execuţii după mai multe decenii

Un artist hip-hop și trei activiști au fost executați în Myanmar. Sunt primele execuţii după mai multe decenii

Patru activiști pentru democrație au fost executați în Myanmar, pentru presupuse acte de terorism. Execuțiile sunt primele care au avut loc în ultimele decenii în Myanmar și au inclus un fost politician și artist hip-hop.

Condamnaţii au fost acuzaţi de „acte de teroare brutale şi inumane”, conform Global New Light of Myanmar.

Nu se ştie cum şi unde au avut loc execuţiile, oficial s-a anunţat dpar că au urmat „procedurile din închisoare”, transmite AFP.

Cei patru bărbaţi au fost condamnați la moarte în ianuarie, în cadrul unui proces cu ușile închise, fiind acuzați că au ajutat milițiile să lupte împotriva armatei care a preluat puterea în urma unei lovituri de stat.

ADVERTISING

Printre cei executați se numără Kyaw Min Yu, un activist pentru democrație, mai bine cunoscut sub numele de Jimmy, și fostul deputat și artist hip-hop Phyo Zeya Thaw.

Ceilalţi doi prizonieri executaţi sunt doi bărbaţi acuzaţi că au ucis o femeie pe care o bănuiau că ar fi informator al juntei.

Cele mai recente execuții din Myanmar au avut loc, prin spânzurare, la sfârșitul anilor 1980.

''Un act de cea mai mare cruzime''

Organizaţia de apărare a drepturilor omului Human Rights Watch acuză "un act de cea mai mare cruzime".

"Ţările membre ale Uniunii Europene, Statele Unite şi alte guverne trebuie să arate juntei că va da socoteală pentru crimele sale", a declarat Elaine Pearson, directoare pentru Asia a ONG-ului.

Şi organizaţia Amnesty International a condamnat ferm execuţiile.

Ele sunt "un nou exemplu al bilanţului atroce în privinţa drepturilor omului din Myanmar (...) Până când nu va fi trasă la răspundere, armata va continua să calce în picioare viaţa oamenilor", a declarat Erwin van der Borght, director pentru Asia-Pacific al Amnesty International.

"Aceste acte perverse ar trebui să marcheze un punct de cotitură pentru comunitatea internaţională (...) Statu-quo-ul de inacţiune internaţională trebuie respins ferm", a reacţionat şi Tom Andrews, raportor special ONU privind drepturile omului în Myanmar.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Teroarea din Myanmar

De la lovitura militară din 1 februarie 2021, Myanmar a condamnat la pedeapsa cu moartea zeci de opozanţi ai juntei.

Armata la putere continuă o represiune sângeroasă împotriva opozanţilor săi cu peste 2.000 de civili ucişi şi peste 15.000 arestaţi de la lovitura de stat, potrivit unui ONG local.

Printre persoanele arestate figurează şi Aung San Suu Kyi (77 de ani), fostă lideră şi laureată a Premiului Nobel pentru Pace, care se confruntă cu mai multe acuzaţii ce i-ar putea aduce până la 150 de ani de închisoare în total.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇