Peste 5.000 de protestatari arestați după lovitura de stat din Myanmar vor fi eliberați

Peste 5.000 de protestatari arestați după lovitura de stat din Myanmar vor fi eliberați
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Myanmar va elibera peste 5.000 de persoane încarcerate pentru participarea la manifestaţiile împotriva loviturii de stat militare de la 1 februarie şi va renunţa la urmărirea lor penală, a declarat luni şeful juntei, generalul Min Aung Hlaing.

Într-un discurs difuzat de televiziunea publică, generalul a anunţat că persoanele încarcerate trebuie să semneze un document prin care să se angajeze să nu comită alte acte de violenţă împotriva naţiunii, dar nu a precizat dacă această decizie se extinde şi la înalţi responsabili, cum ar fi lidera de facto destituită Aung San Suu Kyi – şefa partidului Liga Naţională pentru Democraţie (LND), care s-a aflat până la 1 februarie la guvernare în Myanmar – şi miniştrii săi.

ADVERTISING

În total, 5.636 de deţinuţi vor fi graţiaţi şi eliberaţi înainte de festivalul Thadingyut, care începe marţi, a declarat generalul Min Aung Hlaing, citat de EFE şi AFP.

Anunţul său vine la câteva zile după ce a fost exclus vineri de la viitorul summit ASEAN (Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est) din cauza gestionarii crizei de către guvernul militar.

Miniştrii de Externe din cadrul ASEAN au convenit ca un "reprezentant non-politic" să fie invitat în locul generalului Min Aung Hlaing la summit-ul preconizat să aibă loc între 26 şi 28 octombrie.

ADVERTISING

De la lovitura de stat militară, care a pus capăt unui deceniu de democraţie în Myanmar şi a întâmpinat o puternică rezistenţă populară, peste 1.100 de civili au fost ucişi, iar peste 7.000 de opozanţi au fost arestaţi, potrivit cifrelor Asociaţiei de asistenţă a deţinuţilor politici (AAPP), o organizaţie neguvernamentală locală, care a raportat cazuri de tortură, violuri şi execuţii extrajudiciare.

La sfârşitul lunii iunie, regimul din Myanmar a pus în libertate peste 2.000 de opozanţi ai loviturii de stat, care erau deţinuţi în diferite închisori din ţară, între care jurnalişti locali arestaţi pentru criticarea represiunii sângeroase declanşate de juntă.

ADVERTISING

Redactorul şef al publicaţiei Frontier Myanmar, Danny Fenster, de naţionalitate americană, este în continuare deţinut în închisoarea Insein, în apropiere de Yangon, de la arestarea sa în 24 mai.

ASEAN, care grupează zece ţări din Asia de Sud-Est, între care şi Myanmar, a luat măsura excepţională de a nu-l invita pe generalul Min Aung Hlaing, după ce junta a respins cererile acesteia de a trimite un reprezentant special pentru a dialoga "cu toate părţile implicate", între care şi Aung San Suu Kyi.

Înlăturată de la putere şi arestată în luna februarie de către armată, Aung San Suu Kyi, laureată a premiului Nobel pentru pace, în vârstă de 76 de ani, este vizată de numeroase proceduri judiciare pentru care riscă mulţi ani de închisoare.

Comunicatul ASEAN constată "progrese insuficiente" în ceea ce priveşte aplicarea unui plan în cinci puncte, adoptat în aprilie, destinat să contribuie la restabilirea dialogului în Myanmar şi să faciliteze sosirea ajutorului umanitar.

Junta din Myanmar a criticat această decizie, acuzând ASEAN de încălcarea regulii privind neamestecul în politica internă a membrilor săi.

Săptămâna trecută, principalul avocat al lui Aung San Suu Kyi a declarat că junta i-a interzis să vorbească cu jurnalişti, diplomaţi sau organizaţii internaţionale.

Echipa de avocaţi care o apără pe Aung San Suu Kyi constituie singura sursă de informare despre procesul său, desfăşurat cu uşile închise. Aung San Suu Kyi a fost convocată să depună mărturie pentru prima oară la 26 octombrie, notează AFP. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇