UE pregăteşte un plan de susținere a Belarusului după ce Lukaşenko va pleca de la putere

UE pregăteşte un plan de susținere a Belarusului după ce Lukaşenko va pleca de la putere
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Uniunea Europeană (UE) a prezentat un plan de susţinere a Belarusului, în valoare de până la trei miliarde de euro, în cazul unei tranziţii democratice, după plecarea lui Aleksandr Lukaşenko de la putere.

”Acest plan, în valoare de maximum trei miliarde de euro reflectă angajamentul UE de a susţine poporul belarus (…), atunci când Belarusul se va angaja într-o tranziţie democratică”, a anunţat Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externe Josep Borrell, potrivit AFP.

În prezent, 88 de persoane - inclusiv Aleksandr Lukaşenko - sunt vizate de sancţiuni care constau în interzicerea intrării în UE şi blocarea activelor - înainte de deturnarea duminică a unui avion Ryanair căytre Minsk.

ADVERTISING

Cei 27 au anunţat luni seara, la începutul unui summit european, închiderea spaţiului aerian eurpean Belarusului, ”sancţiuni ţintite” şi o completare a unei liste de ”persoane şi entităţi belaruse” vizate de sancţiuni.

SUA vor impune sancțiuni economice

Statele Unite urmează să impună, la rândul lor, începând de la 3 iunie, sancţiuni economice unui număr de nouă întreprinderi publice din Belarus, în urma reprimării unor manifestaţii împotriva regimului.

Departamentul Trezoreriei americane lucrează de asemenea la elaborarea unor sancţiuni vizând ”elemente ale regimului Lukaşenko şi reţelei sale de susţinere”, a anunţat vineri o purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

ADVERTISING

În schimb, Vladimir Putin şi-a reafirmat susţinerea faţă de Aleksandr Lukaşenko, pe care l-a primit zâmbind larg, vineri, la reşedinţa sa de la Soci.

Putin a respins acuzaţiile Occidentului cu privire la deturnarea avionlui Ryanair care asigura o legătură Atena-Vilnius cu scopul arestării jurnalistului belarus de opoziţie Roman Protasevici.

Belarusul susţine că avionul a fost deturnat din cauza unei alerte cu bombă şi că arestarea lui Protasevici a fost întâmplătoare.

Însă nu a existat vreo bombă, iar societate care deţine adresa de e-mail de la care a fost trimisă ameninţarea a dezvăluit că ”mesajul a fost trimis după ce avionul a fost detrunat”, întărind suspiciuni cu privire la înscenare.

ADVERTISING

Pe același subiect, mai poți citi pe SpotMedia.ro și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇