UE a exportat peste un miliard de vaccinuri antiCovid

UE a exportat peste un miliard de vaccinuri antiCovid

Uniunea Europeană (UE) a exportat peste un miliard de doze de vaccinuri antiCovid, în decurs de zece luni, în peste 150 de de ţări, iar alte 500 de milioane de doze urmează să fie livrate, anunţă Comisia Europene (CE).

”Foarte clar, UE este primul exportator din lume de vaccinuri anticovid”, subliniază într-o scurtă înregistrare video difuzată online preşedinta CE Ursula von der Leyen, relatează AFP.

Potritivt unui bilanţ realizat luni de AFP, aproximativ 580 de milioane de doze de vaccin împotriva Covid-19 au fost administrate până în prezent în UE, unde peste 75% dintre adulţi au fost vaccinaţi.

ADVERTISING

”Ne-am împărţit în mod echitabil vaccinurile cu restul lumii”, iar Cei 27 au livrat până în prezent aproximativ 87 de milioane de doze de vaccin antiCovid ţărilor sărace, prin intermediul programului internaţional COVAX, a precizat preşedinta CE.

UE urmează să doneze, ”în lunile viitoare”, cel puţin alte 500 de milioane de doze de vaccin împotriva Covid-19 acestor ţări vulnerabile, ”însă alte ţări este necesar să-şi intensifice, de asemenea, eforturile”, precizează Ursula von der Leyen.

Bruxellesul a anunţat la sfârşitul lui septembrie că prelungeşte - până la sfârşitul lui decembrie - mecanismul de control al exportului vaccinurilor împotriva Covid-19 produse în UE, cu scopul de a garanta aprovizionarea Celor 27, în contextul unor ”incertitudini” alimentate de apariţia unor noi variante ale SARS-CoV-2.

ADVERTISING

Acest mecanism, aflat în vigoare de la sfârşitul lui ianuarie, obligă un laborator ca, înainte de orice export de vaccinuri din UE, să obşină unda verde a statului membru din care sunt expediate dozele, cu excepţia unor livrări către ţări considerate vulnerabile sau care beneficiază de scutiri.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇