O turistă a fost reținută pentru un salut nazist, în fața lagărului Auschwitz

O turistă a fost reținută pentru un salut nazist, în fața lagărului Auschwitz

O turistă olandeză în vârstă de 29 de ani a fost reținută de poliția poloneză și apoi amendată, după ce a salutat în stil nazist la poarta fostului lagăr de concentrare Auschwitz-Birkenau.

Femeia a fost reținută duminică și acuzată de promovarea nazismului, conform unui comunicat al poliției locale, publicat luni, informează CNN.

Turista a făcut salutul nazist în timp ce era fotografiată de soțul ei în fața porții lagărului, pe care se află inscripția ”Munca te face liber”, a precizat Poliția.

Gărzile de la Muzeul Auschwitz au anunțat că femeia a fost reținută și dusă în arest, iar soțul ei, în vârstă de 30 de ani, a fost interogat ca martor. Turista a pledat vinovată de propagandă nazistă și a plătit amenda, a mai adăugat Poliția.

ADVERTISING

Ea a declarat că salutul nazist a fost doar ”o glumă bolnavă”, a precizat un purtător de cuvânt al Poliției, pentru CNN.

Amenda a fost decisă de procurorul districtual din Cracovia. Conform legii poloneze, turista risca să petreacă doi ani în închisoare, se mai arată în comunicatul Poliției.

Salutul nazist este ”asociat cu o teribilă suferință umană”, iar utilizarea lui în fața unui fost lagăr de concentrare este ”inacceptabilă”, a declarat un purtător de cuvânt al Muzeului Auschwitz.

Auschwitz-Birkenau, construit pe teritoriul Poloniei în timpul ocupației naziste, a fost cel mai mare lagăr de concentrare care a funcționat în timpul regimului hitlerist. Peste 1,1 milioane de oameni - bărbați, femei și copii – au fost omorâți aici, mulți dintre ei în camerele de gazare.

ADVERTISING

Peste 6 milioane de evrei au murit în timpul Holocaustului.

După război, lagărul a fost transformat în muzeu memorial, deschis vizitatorilor.

Voices of survivors will be the key part of the 77th anniversary of the liberation of Auschwitz. Halina Birenbaum and...

Publicată de Auschwitz Memorial / Muzeum Auschwitz pe Luni, 24 ianuarie 2022

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇