Turcia a bombardat kurzii din nord-estul Siriei, ca represalii la atentatul de la Istanbul

Turcia a bombardat kurzii din nord-estul Siriei, ca represalii la atentatul de la Istanbul

Cel puţin 12 persoane au fost ucise după ce atacuri aeriene turceşti au lovit ţinte kurde din nord-estul Siriei, transmite duminică dpa.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a informat că 25 de atacuri aeriene au vizat poziţii aflate sub controlul Forţelor Democratice Siriene (SDF), conduse de kurzi, în zonele rurale din Kobane şi Alep.

OSDO, cu sediul în Marea Britanie, care de 11 ani documentează războiul civil din Siria, a raportat că în aceste raiduri au fost lovite şi poziţii ale armatei siriene şi că au murit cel puţin 12 persoane, inclusiv membri SDF şi soldaţi ai armatei siriene.

ADVERTISING

Şeful SDF, Mazloum Abdi, a scris pe Twitter că atacurile constitue o ameninţare pentru întreaga regiune."Acest bombardament nu este în favoarea niciunei părţi. Facem toate eforturile pentru a evita o catastrofă majoră. Dacă izbucneşte războiul, vor fi afectaţi toţi", a scris el.

Televiziunea de stat siriană a confirmat raidurile aeriene.

Aceste atacuri au loc la o săptămână după atentatul din Istanbul, pentru care Turcia a dat vina pe PKK şi pe miliţia kurdă siriană YPG, care au negat însă orice implicare.

ADVERTISING

Ministerul turc al apărării anunțase duminică pe Twitter că "a sosit ceasul pentru a da socoteală", alături de fotografia unui avion care decolează pentru o operaţiune nocturnă, fără a preciza destinaţia, informează AFP.

"A sosit ceasul pentru a da socoteală! Bastarzii vor fi traşi la răspundere pentru atacurile lor perfide", scrie ministerul pe contul său oficial.

"Cuiburile terorii sunt distruse cu lovituri de precizie", adaugă un alt mesaj postat pe Twitter, alături de înregistrări video în care se vede focalizarea asupra unei ţinte urmată de o explozie, fără a se preciza locul unde are loc atacul.

Terör yuvaları tam isabet vuruşlarla yerle bir ediliyor! 🇹🇷

Atentatul din 13 noiembrie comis pe strada comercialã aglomeratã Istiklal din inima Istanbulului s-a soldat cu moartea a şase persoane şi rãnirea altor 80.

ADVERTISING

Autoritãţile au acuzat imediat de atentat Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) și YPG (Unitãţile de protecţie a poporului), miliţie kurdã activã în Siria, acuzatã de Turcia cã este afiliatã PKK. Ambele au negat imediat orice implicare.

Ministrul de interne Suleyman Soylu a acuzat în mod special forțele YPG, care controleazã cea mai mare parte a nord-estului Siriei, spunând cã "ordinul atacului a fost dat de la Kobane".

Departamentul de Stat al SUA a declarat vineri cã se teme de "o posibilã acţiune militarã a Turciei", sfãtuindu-şi cetãţenii sã nu cãlãtoreascã în regiunile de nord ale Siriei şi Irakului.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi-a exprimat în mod constant încã din luna mai intenţia de a conduce o operaţiune militarã în nord-estul Siriei, unde se aflã baze ale luptãtorilor kurzi, pentru a stabili o zonã de securitate cu o lãţime de 30 km de-a lungul graniţei sale sudice.

PKK şi YPG sunt considerate organizaţii teroriste de cãtre Ankara. Aliaţii occidentali ai Turciei considerã PKK o organizaţie teroristã, însã YPG-ul a fost susţinut de SUA şi Franța, în special în lupta împotriva jihadiştilor din gruparea Stat Islamic pe care i-au alungat din Kobane într-o bãtãlie din 2015 rãmasã celebrã.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇