Corpul tânărului de 35 de ani, care a decedat la mai puţin de 48 de ore după administrarea celei de-a doua doze de vaccin cu serul Pfizer, a fost ridicat, miercuri, de poliţişti de la capela bisericii în care era depus, în vederea efectuării necropsiei.
Imediat după moartea bărbatului, familia a refuzat necropsia, dar ulterior a revenit asupra deciziei, deoarece pe certificatul de deces era trecută o afecţiune despre care nimeni nu ştia, lucru care a ridicat semne de întrebare în rândul rudelor.
Familia susţine, totodată, că doreşte să afle dacă nu a existat posibilitatea ca vaccinul administrat să fi anulat efectul dializei efectuate în aceeaşi zi.
"Soţul meu avea probleme de sănătate pe care le cunoşteam de atâţia ani, dar pe certificat scrie de diabet zaharat şi că era insulino-dependent, lucru despre care nu aveam cunoştinţă, el nu a făcut niciodată insulină.
La început am spus că nu dorim autopsie, că vrem să-l îngropăm în linişte, pentru că el a suferit mult în viaţă şi să nu mai treacă prin aşa ceva, dar apoi ne-am gândit că e mai bine să se facă autopsie, să ştim exact ce s-a întâmplat.
El şi-a pus mare speranţă în vaccin, eu l-am rugat să nu se vaccineze. Vrem să ştim dacă nu cumva vaccinul i-a grăbit moartea", a declarat soţia bărbatului decedat.
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Vaslui, în acest caz a fost deschis un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă.
Tânărul decedat era diagnosticat cu insuficienţă renală şi era dependent de dializă de la vârsta de 14 ani, iar potrivit declaraţiei membrilor familiei, în cursul zilei de vineri, a făcut şi dializa şi vaccinul, iar în cursul serii s-a simţit rău, starea sa degradându-se ulterior.
În cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, familia a sunat la 112 şi a anunţat că acesta este în stare de inconştienţă.
Cadrele medicale au precizat că nu se poate face o corelare a morţii cu administrarea vaccinului.
"Duminică dimineaţa, tânărul a fost găsit în stop cardio-respirator. Se încep manevrele de resuscitare, se aduce pacientul în UPU. În UPU, ionograma ne arată o concentraţie mare a potasiului, motiv pentru care el a făcut tulburări de ritm şi a instalat stopul cardio-respirator.
Din punctul nostru de vedere, nu putem corela apariţia acestui eveniment cu a doua doză de vaccin, noi o corelăm cu faptul că potasiul era foarte mare şi potasiul peste 6 mEq/L predispune la morţi subite prin tulburări de ritm, ceea ce s-a şi întâmplat", a declarat directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui, dr. Lelia Croitoru.
Tânărul fusese infectat cu noul coronavirus şi declarat vindecat.
DSP s-a autosesizat și a făcut anchetă
Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vaslui a anunţat, marti, într-un comunicat de presă, că s-a autosesizat în acest caz şi a concluzionat, în urma verificărilor efectuate la spital, la Serviciul de Ambulanţă şi la centrul de dializă, că "evoluţia cazului nu poate fi pusă în legatură cu vaccinarea".
Conform sursei citate, în vederea administrării vaccinului, persoanei i s-a efectuat triajul, în urma acestuia fiind declarată aptă pentru vaccinare, iar după imunizare, persoana a fost monitorizată conform procedurilor, neprezentând reacţii adverse asociate administrării vaccinului anti-COVID-19.
După perioada de monitorizare, sub supravegherea personalului medical din centru, s-a efectuat şedinţa de dializă fără nicio simptomatologie prezentă, iar pacientul a părăsit centrul de dializă fără a prezenta vreun simptom post-imunizare, au mai spus autorităţile sanitare.
DSP a precizat, totodată, că pacientul prezenta multiple comorbidităţi, precum şi faptul că nu au existat contraindicaţii de vaccinare concomitent cu şedinţa de dializă.