Trump trebuie să răspundă legal pentru atacul de la Capitoliu: A stat şi s-a uitat la TV, în timp ce copiii îl implorau să intervină

Trump trebuie să răspundă legal pentru atacul de la Capitoliu: A stat şi s-a uitat la TV, în timp ce copiii îl implorau să intervină

Donald Trump a deschis porţile „dezordinii şi corupţiei” şi trebuie să răspundă legal pentru atacul din 6 ianuarie 2021.

Este concluzia preşedintelui comisiei de anchetă parlamentară privind atacul asupra Capitoliului SUA, prezentată joi, la o nouă audiere în Congres.

Fostul preşedinte „a încercat să ne distrugă instituţiile democratice”, a declarat Bennie Thompson.

În opinia sa, toţi responsabilii de atac, inclusiv cei de la Casa Albă, vor trebui să „răspundă în faţa justiţiei”. „Va trebui să existe consecinţe severe, altfel mă tem că democraţia noastră nu se va recupera”, a apreciat Thompson.

Doi membri ai comisiei au prezentat ziua de 6 ianuarie 2021 ca fiind trăită „minut cu minut” de către Donald Trump, pe care l-au acuzat că „nu şi-a îndeplinit sarcina” de comandant şef şi că nu a făcut nimic pentru a-i opri pe susţinătorii săi să provoace haos la Capitoliu.

ADVERTISING

Trump a stat ore în șir privind în direct la televizor atacul

BBC redă din mărturiile martorilor care au declarat că Donald Trump a ales să nu acţioneze, deşi cei din jurul său, inclusiv copiii săi, “l-au implorat” să procedeze “aşa cum era de aşteptat de la orice preşedinte american”.

Grupul de experți a redat mărturii înregistrate video ale consilierilor de la Casa Albă și ale personalului de securitate.

Dar Trump a stat ore în șir privind în direct la televizor atacul, ignorând sfaturile tuturor de a-i îndemna pe susținătorii săi să oprească violențele.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Președintele Trump a stat la masa sa și a privit atacul la televizor, în timp ce cei mai înalți membri ai personalului său, cei mai apropiați consilieri și membrii familiei sale îl implorau să facă ceea ce se așteapta de la orice președinte american”, a declarat democrată Elaine Luria, citată de Reuters.

„Dacă președintele ar fi vrut să facă o declarație și să se adreseze poporului american, ar fi putut fi filmat aproape imediat”, a mărturisit Sarah Matthews, adjunct al secretarului de presă la Casa Albă.

ADVERTISING

O altă rundă de audieri va începe în septembrie, potrivit Reuters. Apoi, comisia urmează să elaboreze raportul final.

Până acum, comisia parlamentară a investigat atacul, intervievând peste 1.000 de martori și adunând zeci de mii de documente.

Amintim că atacul asupra Capitoliului s-a soldat cu mai mulţi morți şi peste 850 de persoane au fost acuzate de participare la revoltă.

Trump neagă orice încălcare a legii și continuă să susțină că a pierdut alegerile din cauza unei fraude generalizate. „Aceste audieri sunt la fel de false și ilegitime ca Joe Biden - nu pot face nimic fără un teleprompter”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Trump, Liz Harrington, într-o postare pe site-ul său de socializare Truth Social, în timpul audierilor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇