Trump încalcă legislaţia internaţională prin grațierea unor criminali de război - experți ONU

Trump încalcă legislaţia internaţională prin grațierea unor criminali de război - experți ONU

Graţierea de către preşedintele american Donald Trump a patru americani condamnaţi pentru uciderea unor civili irakieni în timp ce lucrau drept contractori, în 2007, încalcă obligaţiile Statelor Unite în cadrul legislaţiei internaţionale, au afirmat, miercuri, experţi în drepturile omului ai Naţiunilor Unite, transmite Reuters.

Nicholas Slatten a fost condamnat pentru crimă de gradul 1, în timp ce Paul Slough, Evan Liberty şi Dustin Heard au fost condamnaţi pentru tentativă de omor şi omor voluntar, în legătură cu un incident în care contractorii au deschis focul într-o piaţă aglomerată din Bagdad, ucigând civili irakieni neînarmaţi.

ADVERTISING

Cei patru, care lucrau la firma privată de securitate Blackwater, deţinută de fratele secretarului pentru educaţie din cabinetul Trump, au fost incluşi într-un val de graţieri anunţate de Casa Albă.

”Graţierea contractorilor Blackwater este un afront adus justiţiei şi victimelor masacrului din piaţa Nisour şi familiilor lor”, a afirmat  Jelena Aparac, preşedinte al unui grup de lucru al Naţiunilor Unite privind folosirea mercenarilor, într-un comunicat.

Convenţia de la Geneva obligă statele să tragă la răspundere criminalii de război, chiar şi atunci când acţionează în calitate de contractori ai unor firme de securitate, au spus experţii Naţiunilor Unite.

ADVERTISING

”Aceste graţiei încalcă obligaţiile Statelor Unite în conformitate cu legislaţia internaţională şi la nivel mai larg subminează legislaţia umanitară şi drepturile omului la nivel global”, au spus aceştia.

Graţierile au fost criticate puternic în Statele Unite. Generalul David Petraeus şi Ryan Crocker, respectiv comandantul forţelor SUA şi ambasatorul american în Irak la momentul respectiv, au afirmat că graţierile sunt o acţiune ”extrem de dăunătoare, care spune lumii că americanii pot comite în străinătate, cu impunitate, cele mai  odioase crime”.

ADVERTISING

Într-o declaraţie în care a anunţat graţierile, Casa Albă a afirmat că acestea ”sunt susţinute de mare parte din populaţie” şi de un număr de parlamentari republicani.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇