Tot mai mulți tineri britanici nevaccinați ajung la ATI. Medicii avertizează că unii vor muri și îi imploră să se imunizeze

Tot mai mulți tineri britanici nevaccinați ajung la ATI. Medicii avertizează că unii vor muri și îi imploră să se imunizeze

Tot mai mulți tineri cu coronavirus sunt internați în spitalele din Marea Britanie, inclusiv la Terapie Intensivă, spun doctorii care aproape îi imploră pe aceștia să se vaccineze ca să nu ”sufere inutil”.

După primul weekend în care majoritatea restricțiilor anti-Covid au fost ridicate în Marea Britanie, presa vuiește de imagini cu cluburile de noapte supraaglomerate, pline de tineri fără măști și fără distanțare socială, relatează The Guardian.

Medicii trag un semnal de alarmă și reamintesc că și tinerii trebuie să se protejeze, chiar dacă rata de infectare scade în fiecare zi.

Marea Britanie avea 29.173 de cazuri noi duminică, în scădere de la valoarea de 48.161 de cazuri cu o săptămână înainte.

ADVERTISING

Dar NHS (Sistemul Național de Sănătate din Marea Britanie - n.red.) afirmă că o treime dintre cei cu vârste între 18 și 29 de ani încă nu s-au vaccinat nici măcar cu o doză, reprezentând aproximativ unul din zece adulți.

Chiar dacă riscul de deces de Covid este mult mai mic în cazul acestora, doctorii susțin că starea tot mai multor tineri spitalizați se agravează sever.

Din ce în ce mai tineri

Pacienții sunt ”din ce în ce mai tineri”, spune dr. Samantha Batt-Rawden, de la o unitate de Terapie Intensivă.

”Marea majoritate a celor care ajung la ATI sunt nevaccinați, iar unii vor muri. Este sfâșietor să-i privim cum suferă inutil știind că totul ar putea fi prevenit prin vaccinare.

ADVERTISING

Vedem pacienți de 30 sau chiar 20 de ani, în formă și fără alte probleme medicale. Ca medic ATI vă implor să vă vaccinați. Vă rog nu lăsați decizia de a nu vă vaccina să devină cea mai mare greșeală a vieții voastre”, spune ea.

Prof. Adam Finn, membru al comisiei de vaccinare și imunizare de la Universitatea din Bristol, spune că au fost și 200 de oameni internați în unitatea de Terapie Intensivă din oraș, în timpul valului Delta. Vârsta medie: 40 de ani.

”Am avut oameni și mai tineri de 30 de ani în ATI, care chiar au avut nevoie de oxigen. Nu e chiar ceva comun pentru adulții tineri. (...)

Un lucru e sigur, vaccinurile reduc nu doar riscul de îmbolnăvire ci și de a transmite mai departe virusul”, a spus acesta.

ADVERTISING

Valul tinerilor adulți

Ultimele statistici oficiale arată că infectia cu coronavirus în Marea Britanie reprezintă o boală a tinerilor adulți în acest moment, în condițiile în care grupa de vârstă 16-24 de ani are de șase ori mai multe cazuri decât grupa de vârstă 50-69 de ani.

Mulți experți au insistat ca autoritățile să amâne relaxarea restricțiilor pentru a le permite cât mai multor adulți să primească ambele doze de vaccin anti-Covid.

Saffron Cordery, reprezentant al spitalelor NHS, spune că membri organizației sale au început să raporteze o proporție tot mai mare de pacienți tineri, sub 40 de ani.

Acesta amintește și de riscul crescut de ”long Covid”.

”Chiar dacă doar 5% din oameni suferă de Covid prelungit, vor fi foarte mulți oameni care vor suferi de probleme care pot dura un an sau mai mult.

Este mai istovitor decât ai crede. Oamenii nu pot să-și mai facă treaba, nu mai pot face activități normale, se chinuie să facă orice fel de mișcare. Recomandăm tuturor să-și facă ambele vaccinuri cât mai rapid cu putință”, spune el.

Impactul Covid, mai ales a variantei Delta, asupra tinerilor generează îngrijorări și în alte țări.

În Țările de Jos, restricțiile asupra barurilor, restaurantelor și a cluburilor de noapte au fost reintroduse, după o creștere abruptă a cazurilor.

În Australia, imunologul Peter Doherty susține că tinerii sunt la risc considerabil, chiar un risc mai mare decât în cazul celorlalte variante de Covid.

”Tinerii nu ar trebui să considere că nu sunt la risc. Pentru că acest virus ucide”, spune el.

Autoritățile din Marea Britanie iau în considerare introducerea pașapoartelor de vaccinare chiar și la meciurile Premier League și a altor evenimente peste 200.000 de participanți, dar se confruntă cu critici care spun că astfel ar părea că vaccinarea este impusă.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇