Teroare în Afganistan: Cine este IS-K?

Teroare în Afganistan: Cine este IS-K?

Atentatul cu bombă la aeroportul din Kabul sugerează că cea mai mare preocupare în materie de securitate în acest moment nu sunt talibanii, ci ISIS. În ochii organizației, înșiși talibanii sunt prea moderați.

Ceea ce mulți se temeau că se va petrecere a devenit realitate: potrivit talibanilor islamiști radicali, care au preluat recent puterea în Afganistan, cel puțin 13 persoane au fost ucise în mai multe explozii pe aeroportul din Kabul. Se pare că în spatele atacurilor se află ramura afgană a organizației teroriste ”Stat Islamic”, IS-K (K vine de la Khorasan, o regiune istorică din Asia Centrală care include Afganistanul).

Un atac asupra aeroportului, au declarat foști și actuali oficiali americani pentru New York Times chiar înainte de atac, ar fi o lovitură strategică a organizației, nu doar împotriva SUA, ci și a talibanilor, ai căror lideri încearcă să demonstreze că pot controla țara.

ADVERTISING

De altfel, încă de marți, când a afirmat că, în pofida îndemnurilor aliaților, va încheia operațiunea de evacuare a aeroportului din Kabul pe 31 august, președintele american Joe Biden a indicat drept motiv nu talibanii, ci Statul Islamic. ”Fiecare zi în care rămânem acolo este o nouă zi în care știm că IS-K are în vizor aeroportul, dorind să atace atât americani, cât și aliați și civili nevinovați”, a rostit Biden la Casa Albă. Acesta a adăugat că miliția teroristă este un ”inamic declarat” al militanților islamiști talibani.

Lupte între jihadiști

De fapt, ambele grupuri se luptă de mult timp în bătălii sângeroase. Nu mai departe de joi, citând cercuri militare, agențiile de presă au relatat chiar înainte de explozii că talibanii ar fi interceptat și ucis mai mulți asasini ai Statului Islamic la punctele de control din jurul aeroportului. În schimb, mai multe gărzi talibane ar fi murit în urma atacurilor cu bombe.

ADVERTISING

Cele două grupări sunt separate de diviziuni ideologice. Așa-numitul Stat Islamic urmează școala salafistă a islamului, în vreme talibanii sunt fideli școlii conservatoare Deobandi. IS-K aspiră la un califat care să se întindă din Asia de Sud până în Asia Centrală; talibanii, pe de altă parte, se mulțumesc - cel puțin pentru moment - cu un emirat în Afganistan.

Însă dat fiind că interpretarea Shariei de către talibani nu este suficient de strictă, potrivit IS-K, aceștia sunt considerați ”apostați”, mai cu seamă de când talibanii au încheiat un acord de pace cu SUA. Astfel, talibanii ar fi trădat scopurile jihadului, s-au revoltat teroriștii SI. Simptomatic este faptul că, după ce talibanii au intrat în Kabul în urmă cu două săptămâni, o mare varietate de grupuri jihadiste i-au felicitat pe islamiști, mai puțin SI, organizație ai cărei reprezentanți au anunțat că vor continua lupta.

ADVERTISING

Potrivit unui raport al ONU din 15 iulie, SI din Afganistan, IS-K, beneficiază de sprijinul a circa 500-1500 de luptători. Gruparea, care caută să recruteze membri ai talibanilor care resping acordul cu americanii, și-a consolidat pozițiile în Kabul și în jurul acestuia, de unde își desfășoară majoritatea atacurilor. SI speră totodată să atragă luptători din Siria, Irak și alte zone de conflict. Potrivit unui alt raport al ONU de la începutul lunii iunie, în Afganistan există între 8.000 și 10.000 de luptători străini.

Lungul șir de atacuri sângeroase

IS-K are deja la activ un lung șir de atacuri teroriste sângeroase petrecute anul acesta. Misiunea de asistență a Națiunilor Unite în Afganistan (UNAMA) a numărat 77 de atacuri ale SI numai în primele patru luni ale acestui an, de trei ori mai multe decât în aceeași perioadă a anului trecut.

La începutul lunii mai, într-un atentat cu mașină capcană, pe care SUA l-au atribuit SI, 85 de persoane au fost ucise și aproape 300 rănite într-o școală din Kabul, frecventată în principal de fete șiite. O lună mai târziu, în provincia nordică Baghlan, luptătorii SI au atacat personalul unui ONG internațional implicat în procesul de deminare, HALO Trust. Zece persoane au fost împușcate mortal.

Talibanii locali i-ar fi sprijinit pe reprezentanții ONG-ului și i-ar fi alungat pe atacatori, a declarat ulterior directorul general al HALO Trust pentru BBC, întărind astfel imaginea dușmăniei între cele două grupări.

IS-K și-a îndreptat armele împotriva talibanilor cel târziu în 2017. La acea vreme, luptătorii SI îi alungaseră pe talibani din fortăreața montană Tora-Bora. Însuși Osama bin-Laden, fostul lider Al-Qaida, s-a adăpostit cândva de atacurile americane în acest sistem de tuneluri adânc îngropate.

IS-K a izvorât inițial din rândul islamiștilor pakistanezi din grupul Tehrik-e Taliban Pakistan - TTP. Aceștia au fugit peste graniță în Afganistan din cauza persecuțiilor din Pakistan, jurând în octombrie 2014 credință Statului Islamic, condus de liderul Baghdadi, între timp ucis.

În primăvara anului 2015, SI i-a preluat oficial pe teroriști, anunțând că se extinde în Asia Centrală sub numele de IS-K. În acel moment, SI se afla la apogeul puterii sale în Irak și Siria, fiind în măsură să își sprijine filiala din Afganistan atât financiar, cât și cu personal. În prezent acest sprijin este în mare parte inexistent. Totuși, potrivit experților ONU, conducerea SI din Siria și Irak, care a intrat în clandestinitate, continuă să mențină contactul cu IS-K.

Matthias von Hein

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇