Temperaturi extreme în SUA: Un lac înghețat a fost transformat în pistă de aterizare (Video)

Temperaturi extreme în SUA: Un lac înghețat a fost transformat în pistă de aterizare (Video)

Un lac îngheţat transformat într-o pistă de aterizare: acest lucru nu este posibil în fiecare iarnă, însă în acest sezon este suficient de frig pentru a permite avioanelor să aterizeze pe lacul Winnipesaukee, în statul New Hampshire (nord-est).

Lungă de aproape 800 de metri, pista se poate deschide numai atunci când gheaţa are o grosime de cel puţin 30 de centimetri, a explicat Paul LaRochelle, managerul acestui aeroport – singurul aeroport pe gheaţă aprobat de Administraţia Federală a Aviaţiei (FAA), agenţia de transport aerian din SUA, relatează luni AFP.

„Nu conducem camioanele noastre până aici dacă gheaţa nu are 30 de cm grosime. Dacă există 22 cm acolo, 30 cm acolo, 25 cm în alt loc, nu deschidem. Până când nu are aceeaşi grosime peste tot”, a spus LaRochelle, care iese în fiecare zi pentru a măsura grosimea gheţii.

ADVERTISING

Gheață de jumătate de metru grosime

În acest week-end, grosimea a atins 50 cm şi, pe aeroport, deschis în urmă cu o săptămână, cu personal de la Departamentul de Transporturi din New Hampshire, au aterizat câteva avioane, nu însă fără dificultăţi.

"Gheaţa este alunecoasă. Mulţi piloţi spun asta", a spus unul dintre responsabilii operaţiunilor de pe pistă, Carol Niewola.

"Să întorci, să opreşti devin manevre dificile deşi ele sunt foarte uşor de făcut pe piste pavate sau cu iarbă, însă aici pe gheaţă este foarte diferit. Există un strat mic de zăpadă pe gheaţă, care oferă un pic de aderenţă, dar nu este grozav", a adăugat ea.

Watching planes land on the frozen lake!

Posted by Strike the Root Farm on Sunday, February 21, 2021
Planes land on frozen lake in US's New Hampshire | AFP

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:

ADVERTISING
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇