Tătaru spune că nu putem produce Remdesivir nici măcar anul viitor

Tătaru spune că nu putem produce Remdesivir nici măcar anul viitor

Ministrul Sănaătății, Nelu Tătaru, a informat, joi, că România nu va putea produce Remdesivir anul acesta, dar nici anul viitor.

Întrebat de ce România nu a făcut demersuri pentru producerea medicamentului, așa cum a făcut Ungaria, Tătaru a spus că există discuții din vară.

"Avem fabrica Antibiotice (de la Iaşi - n.red.) la care am avut această discuție. Nu are linie tehnologică și trebuie obținut acel patent, dar linie tehnologică încă nu avem. Ar fi o perioadă destul de lungă să putem produce acest Remdesivir.

ADVERTISING

În acest moment, noi avem achiziționat și avem un contract dacă din iulie până în septembrie am avut donații de la Comisia Europeană de aproape 12 mii de doze, în octombrie avem pentru 12 mii de doze pentru luna octombrie. Vom dirija către toate spitalele suport COVID sau cele de fază 1, fază 2", a promis ministrul.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ieri au discutat cu producătorii de medicamente

Întrebat dacă statul român susține aceste firme pentru a obține licențe, Tătaru a răspuns că da.

"Chiar ieri am avut o discuție cu toți producătorii de medicamente români și cu capital mixt care au solicitat și noi am pus la dispoziție facilități pentru a putea retehnologiza liniile și pentru a avea beneficii fiscale", a punctat el.

Când despre timpul estimat, Tătaru consideră că nici în 2021 România nu va putea produce medicamentul.

"Trebuie o linie tehnologică. Este o linie specială pentru Remdesivir, plus patentul. Și producătorii noştri au anumită limită", a adăugat ministrul Sănătății.

ADVERTISING

În urmă cu câteva zile, premierul Ludovic Orban a declarat că există o decizie politică pentru producerea Remdesivir şi Favipiravir în România. Premierul a adăugat că ştie că există o companie care „ar putea într-un termen rezonabil să introducă în fabricaţie Favipiravir”.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇