Premierul Sunak respinge planul care le-ar permite tinerilor din țările UE să locuiască, studieze și lucreze în Marea Britanie ca înainte de Brexit

Premierul Sunak respinge planul care le-ar permite tinerilor din țările UE să locuiască, studieze și lucreze în Marea Britanie ca înainte de Brexit

Premierul britanic Rishi Sunak a respins, vineri, propunerea Comisiei Europene (CE) ca tinerii din statele membre UE să benefice de vize de 4 ani care le-ar permite să locuiască, studieze și lucreze în Marea Britanie – și viceversa – în condiții similare cu cele de dinainte de Brexit.

CE a transmis în această săptămână că va solicita aprobarea liderilor statelor membre pentru a începe negocierile pentru un plan de mobilitate a tinerilor. Acesta presupune că atât cetățenii UE cât și cei din Marea Britanie cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani ar putea rămâne până la 4 ani în țara de destinație.

ADVERTISING

Obiectivul ar fi de a ajuta tinerii cetățeni ai UE ”să călătorească, să lucreze și să locuiască în Regatul Unit, cu reciprocitate pentru tinerii cetățeni britanici”, a transmis Comisia Europeană.

Președinta CE, Ursula von der Leyen, a sugerat că acest program de mobilitate a tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani ar fi constituit un domeniu în care ar fi putut exista „o colaborare mai strânsă” între UE și Regatul Unit în era post-Brexit.

Replica de la Londra a fost însă tranșantă. Guvernul britanic a transmis, vineri, că Brexitul a pus capăt liberei circulații și că nu dorește să redeschidă această discuție, chiar și cu condiții stricte privind durata șederii, de maximum 4 ani, informează BBC.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

"Nu introducem un program de mobilitate a tinerilor la nivelul UE - libera circulație în cadrul UE a fost încheiată și nu există planuri de a o reintroduce", a declarat un purtător de cuvânt al Executivului.

Însă britanicii urmăresc negocierea unor acorduri individuale cu unele state membre, alese ”pe sprânceană”, precum Franța, potrivit unei surse citate de The Guardian.

Opoziția a îndemnat Guvernul britanic să regândească respingerea ofertei CE, deoarece aceasta ar putea contribui la stimularea economiei.

ADVERTISING

Programul de mobilitate a tinerilor nu ar fi per se o revenire la libertatea de circulație. Dacă se va conveni până la urmă, va necesita o viză care are fix acest scop (numită YMS), dovada că se dispune de fonduri suficiente pentru trai și o asigurare de sănătate, durata maximă a șederii fiind de 4 ani.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇