Schimbare semnificativă în privința drepturilor cetățenilor UE care se aflau în Marea Britanie înainte de Brexit

Schimbare semnificativă în privința drepturilor cetățenilor UE care se aflau în Marea Britanie înainte de Brexit
UE PENTRU TINE  • • • • • • • •
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER-UL SPOT
Afli tot ce s-a întâmplat important în UE
Încotro merge UE, ce probleme sunt și ce oportunități
Fonduri nerambursabile pe care ai putea să le accesezi
Îl primești în fiecare lună, în ultima zi a lunii
Mă abonez!

Ministerul de Interne de la Londra a făcut o schimbare semnificativă în ceea ce priveşte drepturile cetăţenilor UE care se aflau în Regatul Unit înainte de Brexit.

În august, ministerul a emis un ordin prin care interzicea celor care au făcut erori în solicitările de carduri de rezidenţă permanentă depuse după referendumul pentru Brexit să mai facă o cerere tardivă pentru statutul de cetăţean UE stabilit în UK, dacă nu au un „motiv rezonabil”, scrie The Guardian.

Acum, printre aceste motive rezonabile a fost inclus şi argumentul că nu ştiau de noile reguli în materie de imigraţie create special pentru cetăţenii UE după Brexit.

ADVERTISING

Schimbarea vine în urma unei serii de cazuri cu cetăţeni UE care se confruntă cu consecinţe devastatoare în urma noilor reglementări, cazuri care au fost evidenţiate de The Guardian.

În ciuda modificării, activiştii spun că decizia trebuie să fie susţinută de o formulare mai explicită în ghidurile pentru angajaţii care se ocupă de astfel de cazuri, altfel cetăţenii UE vor ajunge să fie nevoiţi să "cerşească" pentru ca drepturile să le fie recunoscute.

"Motiv rezonabil"

În perspectiva Brexitului, guvernul britanic a lansat un program de stabilire a rezidenţei pentru a avea o situaţie a celor aproape 6 milioane de cetăţeni UE care locuiesc în Marea Britanie. Înscrierea în acest sistem s-a încheiat în iunie 2021, dar cererile tardive au fost luate în considerare dacă au existat "motive rezonabile".

ADVERTISING

Problemele au apărut în august anul trecut, în cadrul unei acţiuni de control a Ministerului de Interne, astfel că noile norme au eliminat "lipsa de informare" ca motiv rezonabil pentru a face o cerere tardivă pentru includerea în programul pentru cetăţenii UE cu rezidenţă în Regatul Unit.

Decizia a cauzat dificultăţi semnificative pentru cetăţenii UE, inclusiv pentru un restaurator italian care plătea impozite în Regatul Unit de 21 de ani, dar care, peste noapte, şi-a găsit contul bancar îngheţat de banca Santander, ceea ce l-a obligat să îşi închidă afacerea, deoarece nu a putut plăti personalul sau furnizorii. "

ADVERTISING

Nu am făcut nimic greşit, iar ei spun într-o zi "pa, pa", fără nicio explicaţie, nimic. A fost oribil", a declarat Massimo pentru The Guardian.

Activiştii estimează că, potenţial, zeci de mii de cetăţeni ai UE au aplicat pentru carduri de rezidenţă permanentă după 2016.

După ce a cedat la presiunea exercitată de ONG-uri şi de cetăţeni UE, Ministerul de Interne de la Londra a publicat noi ghiduri pentru cei care se ocupă de astfel de cazuri, spunându-le că cererile tardive ale celor care deţin carduri de rezidenţă permanentă pot fi luate în considerare.

O româncă, purtătoarea de cuvânt a celor care vor reguli mai clare

Cu toate acestea, grupul de campanie the3million a descris schimbarea operată de Ministerul de Interne ca fiind o victorie parţială, deoarece ghidurile actualizate nu sunt atât de explicite pe cât ar putea fi. În loc să precizeze că sunt permise cererile tardive ale cetăţenilor UE cu carduri de rezidenţă permanentă, Ministerul de Interne dă un exemplu alambicat de persoană aflată într-o astfel de situaţie.

"Suntem dezamăgiţi de faptul că Ministerul de Interne încă nu acceptă că a avea un card de rezidenţă permanentă în EEA (spaţiul economic european - n.red.) este în sine o dovadă suficientă pentru a fi un motiv rezonabil de a aplica cu întârziere şi, de asemenea, se aşteaptă ca oamenii să se roage, să stea în genunchi şi să aibă remuşcări pentru că nu ştiu", a declarat co-directorul executiv interimar al organizaţiei the3million, românca Andreea Dumitrache.

"Politicienii au promis că cetăţenii UE îşi vor păstra drepturile după Brexit. Acest guvern trebuie să îşi asume responsabilitatea pentru schimbările aduse şi să schimbe această cultură a neîncrederii în Ministerul de Interne", a pledat românca.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇