Summitul pentru Ucraina din Elveția: Lux, paiete și diplomație

Summitul pentru Ucraina din Elveția: Lux, paiete și diplomație

Beneficiind de un decor de carte poştală şi situat deasupra unui lac elveţian, complexul hotelier de lux Burgenstock Resort, unde va avea loc la sfârşitul acestei săptămâni un summit privind pacea în Ucraina, este obişnuit să primească vedete şi diplomaţi.

Toate privirile vor fi îndreptate spre acest complex de lux sâmbătă şi duminică, atunci când reprezentanţi din 90 de state şi ai unor organizaţii din lumea întreagă se vor reuni în Elveţia, informează AFP.

Audrey Hepburn, James Bond şi Charlie Chaplin

Acest complex hotelier, cu o arhitectură deopotrivă tradiţională şi futuristă, găzduieşte o clientelă bogată de peste 150 de ani.

ADVERTISING

Audrey Hepburn, o legendă a cinematografiei, şi-a organizat acolo prima ceremonie de nuntă, în 1954, şi a trăit în proximitatea complexului elveţian, într-o vilă. Primul actor care l-a întruchipat pe James Bond pe marele ecran, Sean Connery, a fost cazat la Burgenstock Resort în timpul filmărilor de la "Goldfinger" (1964).

Fostul prim-ministru indian Jawarharlal Nehru şi fiica lui, Indira Gandhi, l-au întâlnit acolo pe Charlie Chaplin, iar regina Ingrid a Danemarcei figurează şi ea pe lista celebrităţilor care au petrecut un sejur în acest complex hotelier.

Actriţa italiană Sophia Loren deţine o cabană în perimetrul său.

ADVERTISING

După ce a fost redeschis în 2017 în urma mai multor ani de lucrări de renovare, complexul deţine în prezent mai multe unităţi hoteliere, vaste centre de spa şi o serie de restaurante gastronomice, precum şi vile şi reşedinţe.

Apartamentul regal poate fi închiriat cu peste 16.000 de franci elveţieni (16.500 de euro) pe noapte, fără taxe, în timp ce o cameră simplă într-o cabană poate costa 320 de franci elveţieni pe noapte.

Burgenstock Resort a fost inaugurat în 1873. Palace Hotel a fost adăugat în 1903. Grupul qatarez Katara Hospitality, controlat de fondul suveran de investiţii din Qatar, l-a cumpărat în 2007.

ADVERTISING

Ucraina şi securitate

Situat la câţiva kilometri distanţă de Lucerna, în inima Elveţiei centrale, complexul hotelier este situat pe creasta spectaculoasă a unui munte înalt de 1.128 de metri, care coboară abrupt spre Lacul Celor Patru Cantoane (Lacul Lucerna).

Administratorilor acestui complex, construit la 450 de metri deasupra lacului, aproape în întregime înconjurat de apă, le este foarte uşor să controleze fluxul intrărilor, în pofida suprafeţei de 60 de hectare a domeniului.

"Alegerea s-a îndreptat spre Burgenstock, deoarece situaţia sa geografică permite o securitate mai bună pentru conferinţă. Burgenstock nu se află într-o zonă urbană, beneficiind în acelaşi timp de un acces facil", au explicat autorităţile elveţiene.

Aproximativ două treimi din costurile conferinţei despre Ucraina (între 10 milioane şi 15 milioane de franci elveţieni) sunt dedicate securităţii.

Invitaţii pot ajunge la Burgenstock mergând cu maşina pe un drum, cu vaporul pe apă şi apoi cu un funicular (cu o lungime de 929 de metri şi o diferenţă de altitudine de 440 de metri) sau chiar parcurgând un traseu de drumeţie, urmat de un ascensor care urcă vertiginos pe o distanţă de 152,8 metri, fiind cel mai înalt ascensor exterior din Europa.

Micul aeroport din Buochs, la poalele muntelui, poate găzdui avioane private şi elicoptere.

În total, complexul dispune de 360 de spaţii de cazare şi deţine aproximativ 700 de angajaţi.

Autorităţile elveţiene vor decide unde vor fi cazaţi sutele de participanţi aşteptaţi la acest summit. Însă nu toţi vor putea să petreacă noaptea de sâmbătă spre duminică în acest complex.

Diplomaţie

Doi foşti prim-miniştri israelieni, David Ben Gurion şi Golda Meier, au petrecut sejururi la Burgenstock Resort, la fel şi primul cancelar de după război al Germaniei Federale, Konrad Adenauer, precum şi Jimmy Carter, înainte să devină preşedintele Statelor Unite.

Numeroşi politicieni şi personalităţi din lumea întreagă au participat în acest complex în 1960, 1981 şi 1995 la ediţii ale reuniunii anuale a Grupului Bilderberg, un eveniment extrem de confidenţial, care reuneşte lideri politici şi economici europeni şi nord-americani pentru a discuta despre mize de importanţă globală. Secretul care învăluie aceste reuniuni alimentează numeroase teorii ale conspiraţiei.

În 2002, Guvernul sudanez şi grupări ale unor rebeli au semnat acolo un acord pentru încetarea focului timp de şase luni în munţii Nuba, sub egida Statelor Unite şi a Elveţiei.

În schimb, în 2004, discuţiile dintre Grecia şi Turcia despre reunificarea Ciprului au eşuat sub conducerea lui Kofi Annan, pe atunci secretarul general al ONU.

În 2021, în timpul pandemiei de COVID-19, complexul elveţian trebuia să găzduiască Forumul economic mondial (WEF), care se desfăşoară de obicei la Davos, dar reuniunea a fost transferată la Singapore, înainte de a fi în cele din urmă anulată.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇