Suedia urmează să introducă pentru prima oară un certificat de vaccinare antiCovid

Suedia urmează să introducă pentru prima oară un certificat de vaccinare antiCovid

Suedia urmează să impună – începând de la 1 decembrie – pentru prima oară un certificat de vaccinare antcovid la evenimente în interior la care participă peste 100 de persoane, în urma unei creşteri a contaminărilor cu noul coronavrus în Europa, a anunţat miercuri Guvernul.

Această ţară nordică, ce a hotărât ca începând de la 1 noiembrie să nu mai testeze persoanele vaccinate împotriva Covid – chiar şi în cazul în care prezintă simptome ale bolii -, a decis, de asemenea, să revină asupra acestei decizii criticate, relatează AFP.

ADVERTISING

În pofida faptului că Suedia înregistrează în prezent puţine îmbolnăviri, în comparaţie cu numeroase ţări europene, ea ”nu este izolată de restul lumii”, a subliniat într-o conferinţă de presă ministrul Sănătăţii Lena Hallengren.

De la prezentarea unui certificat de vaccinare - recomandată cu puţin mai înainte de către Autoritatea sănătăţii publice - sunt excluşi cei mai tineri suedezi, însă Guvernul urmează să decidă un prag în acest sens la 16 sau la 18 ani.

Certificatul nu e obligatoriu

Evenimentele care aplică această măsură urmează să fie exceptate de la alte restricţii. Aplicarea aceste măsuri nu este însă obligatorie, subliniază Guvernul.

ADVERTISING

Însă organizatorul unui eveniment cu peste 100 de persoane care nu aplică această măsură este obligat, atunci, să aplice alte măsuri, mai stricte.

Restaurantele şi barurile sunt, pentru moment, scutite de la această măsură.

Suedia s-a făcut cunoscută în criza Covid prin lipsa carantinei şi printr-o strategie care are la bază recomandări, ci nu măsuri coercitive şi o recurgere foarte restrânsă la măşti de protecţie în spaţiul public.

O lege permite implementarea unui certificat de vaccinare, însă acesta a fost introdus numai în cazul deplasărilor internaţionale.

ADVERTISING

Suedia a ridicat aproape toate restricţiile antiCovid la sfârşitul lui septembrie, în urma avansării programului său de vaccinare şi unei situaţii epidemiologice bune.

Ea înregistrează în prezent o rată a incidenţei de 85,8 cazuri la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) - una dintre cele mai mici din Europa - şi se află cu mult în urma vecinilor săi norvegian sau danez, care înregistrează în prezent o creştere a cazurilor de covid-19, după ce au ridicat cea mai mare parte a măsurilor sanitare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇