SUA vor trimite Ucrainei sisteme HIMARS suplimentare şi alte ajutoare militare, în valoare de încă 450 de milioane de dolari

SUA vor trimite Ucrainei sisteme HIMARS suplimentare şi alte ajutoare militare, în valoare de încă 450 de milioane de dolari

Statele Unite urmează să furnizeze un nou ajutor militar Ucrainei, în valoare de 450 de mlioane de dolari, inclusiv sisteme suplimentare de rachetă cu rază medie de acţiune de tip HIMARS, au declarat joi oficiali americani.

Acest ultim pachet urmează să includă un număr de sisteme de tip High Mobility Artillery Rocket Systems (HIMARS) și muniție, urmând să fie anunţat oficial în scurt timp.

Statele Unite au trimis până acum patru sisteme de tip HIMARS, care au ajuns deja la trupele ucrainene.

Noul ajutor intervine la o săptămână după ce Statele Unite au anunţat că furnizează Ucrainei un ajutor în valoare de un miliard de dolari, în timp ce armata rusă îşi lărgeşte încet controlul în Donabs, în estul Ucrainei.

Kievul cere insistent sisteme de rachetă mai moderne, pentru a lupta mai bine împotriva Rusiei.

Oficialii citaţi au făcut declaraţii sub protecţia anomimatului, înaintea unui anunţ oficial, scrie AP.

HIMARS oferă militarlor ucraineni capacitatea să atace forţe şi armament ruseşti de la mare depărtare.

Sistemul este instalat pe camioane şi constă într-un cotainer cu şase rachete de precizie ghidate, cu o rază de 70 de kilometri.

Formarea trupelor ucrainene în folosirea primelor patru HIMARS a durat aproximativ trei săptămâni.

Acest ajutor face parte dintr-un ajutor economic şi în domeniul securităţii în valoare de 40 de miliarde de dolari, aprobat luna trecută de către Congresul american, promulgat de către preşedintele Joe Biden.

Statele Unite au mobilizat, de la începutul războiului rus în Ucraina, la 24 februarie, o asistenţă în domeniul securităţii destinată Ucranei în valoare de peste şase miliarde de dolari, inclusiv acest ultim pachet.

Această ultimă sumă provine de la autoritatea de retragere, ceea ce înseamnă că Departamentul american al Apărării urmează să scoată armamentul şi echipamentul din propriile stocuri şi să le trimită către Ucraina.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇