SUA dă undă verde vânzării de F-16 către Turcia, după ce Ankara a aprobat aderarea Suediei la NATO

SUA dă undă verde vânzării de F-16 către Turcia, după ce Ankara a aprobat aderarea Suediei la NATO

Guvernul american a dat vineri, după luni de negocieri, undă verde vânzării de avioane de vânătoare F-16 către Turcia, precum şi F-35 către Grecia, după ratificarea de către Ankara săptămâna aceasta a aderării Suediei la NATO.

Departamentul de Stat a notificat oficial Congresul, după cum prevede legea americană, despre această dublă vânzare vineri seara, a indicat jurnaliştilor un responsabil american sub protecţia anonimatului, citat de AFP.

Pentru a face acest lucru, Statele Unite au aşteptat până când instrumentele de ratificare de către Turcia a aderării Suediei la NATO au fost depuse fizic la Washington, a precizat acest responsabil, demonstrând caracterul ultrasensibil al negocierilor care au prevalat în acest acord.

ADVERTISING

În calitate de depozitar al Tratatului Atlanticului de Nord, toate instrumentele de ratificare trebuie să fie depuse în capitala federală, care va găzdui un summit în iulie pentru a marca cea de-a 75-a aniversare a NATO.

Pe de altă parte, legea americană cere ca Congresul să fie notificat cu privire la orice vânzare de arme americane către un guvern străin. Se aşteaptă ca ambele vânzări să fie aprobate de Congres.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇