SUA acuză pretenţiile ilegitime ale Rusiei în regiunea Arcticii: Moscova le solicită navelor să-i ceară permisiunea de trecere

SUA acuză pretenţiile ilegitime ale Rusiei în regiunea Arcticii: Moscova  le solicită navelor să-i ceară permisiunea de trecere

Rusia a avansat pretenţii maritime ilegitime în regiunea Arcticii, susţine secretarul de Stat american Antony Blinken.

El a reiterat apelurile de evitare a militarizării acestei regiuni, relatează Reuters.

Washingtonul a acuzat anterior Moscova că le solicită navelor străine să-i ceară permisiunea de trecere şi le impune prezenţa unor piloţi ruşi la bord, ameninţându-le cu folosirea forţei dacă nu se supun acestor condiţii.

''Am văzut că Rusia avansează pretenţii maritime ilegitime, în special regulile sale pentru navele străine care tranzitează Ruta Maritimă de Nord, care nu corespund dreptului internaţional'', a declarat Blinken.

ADVERTISING

Rusia are planuri ambiţioase de construcţie a unor porturi de-a lungul aşa-numitei Rute Maritime Nord, care ar scurta distanţa pe mare dintre China şi Europa, şi de asemenea şi-a consolidat prezenţa militară în zona sa costieră din regiunea Arctică.

''Avem îngrijorări faţă de unele activităţi militare sporite în Arctica'', ceea ce sporeşte riscul unor ''accidente şi erori de calcul'', a mai spus Blinken.

El a acuzat, de asemenea, Rusia că ''subminează obiectivul comun al unui viitor paşnic şi sustenabil pentru această regiune''.

ADVERTISING

În încercarea de a apăra libertatea de acces şi de navigaţie pe Ruta Maritimă de Nord, marina militară americană a efectuat anul trecut două serii de exerciţii navale împreună cu aliaţi europeni în Marea Barenţ, în apropierea Rusiei, pentru prima dată de la jumătatea anilor '80.

Statele Unite au cerut Rusiei să transmită spre examinare Organizaţiei Maritime Internaţionale (IMO) normele sale privind tranzitarea acestei rute, ceea ce Moscova încă nu a făcut, a menţionat secretarul de stat american.

Citește și:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇