Stoltenberg dezminte zvonurile: Nu își va prelungi mandatul de secretar general al NATO

Stoltenberg dezminte zvonurile: Nu își va prelungi mandatul de secretar general al NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, nu intenţionează să-şi prelungească mandatul şi urmează să părăsească postul în toamna acestui an, a informat purtătoarea de cuvânt a NATO, dezmințind astfel zvonuri vehiculate în ultima vreme.

„Mandatul secretarului general Jens Stoltenberg a fost prelungit de trei ori şi el şi-a desfăşurat activitatea pentru o perioadă de aproape nouă ani. Mandatul secretarului general se încheie în octombrie acest an şi el nu intenţionează să obţină o nouă prelungire a mandatului său”, a declarat sâmbătă noaptea purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu, la solicitarea dpa.

ADVERTISING

În ultima perioadă, au existat speculaţii că mandatul lui Stoltenberg, în vârstă de 63 de ani, ar putea fi prelungit din nou pe fondul conflictului din Ucraina.

Astăzi, publicația Welt am Sonntag scrie că NATO va prelungi din nou mandatul secretarului general Jens Stoltenberg, citând surse diplomatice. Respectivele surse susțin că există un acord informal între cele 30 de state membre ca Stoltenberg să rămână în funcție și după încheierea mandatului său la 30 septembrie, până în aprilie 2024, pentru a garanta stabilitatea alianței militare în timpul războiului în curs de desfășurare din Ucraina, relatează Reuters.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În luna martie a anului trecut, la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina, mandatul lui Stoltenberg a fost prelungit până la 30 septembrie 2023.

Stoltenberg este economist de formație și fost lider al Partidului Laburist din Norvegia. A fost prim-ministru al Norvegiei în perioada 2000-2001 și 2005-2013, înainte de a deveni șef al NATO în anul următor. A fost, de asemenea, ministru de finanțe și ministru al energiei.

El ar putea să devină președinte al Băncii Mondiale atunci când David Malpass se va retrage în primăvara lui 2024. În ce privește succesorul lui Stolteberg la șefia NATO, nu a fost luată încă o decizie, dar favoriți sunt premierul spaniol Pedro Sanchez și secretarul britanic al Apărării Ben Wallace.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇