Statul Islamic revendică atacul de la comemorarea generalului Soleimani. Iranul acuzase SUA și Israelul

Statul Islamic revendică atacul de la comemorarea generalului Soleimani. Iranul acuzase SUA și Israelul

Statul Islamic (ISIL) a revendicat joi cele două explozii soldate cu moartea a peste 200 de morți și râniți la un cimitir, în sudul Iranului, la comemorarea a patru ani de la asasinarea generalului Gardienilor Revoluţiei Qassem Soleimani într-un atac cu dronă american la Bagdad, în Irak.

Gruparea jihadistă a postat revendicarea pe canalul său de Telegram.

Două explozii au avut loc miercuri în apropierea mormântului generalului Qassem Soleimani, fostul arhitect al operaţiunilor militare iraniene în Orientul Mijlociu.

ADVERTISING

Agenţia oficială iraniană de presă IRNA a citat „surse bine informate” potrivit cărora prima explozie a fost provocată de către un kamikaze - un bărbat ale cărui rămăşiţe au fost găsite de anchetatori.

Acest lucru e confirmat de reprezentanții ISIL care anunță că doi membri ai grupării și-au detonat centurile explozive în mulțimea care se adunase miercuri la cimitirul din orașul Kerman.

Acest atentat intervine într-un context regional foarte tensionat de la începutul Războiului din Fâşia Gaza între Israel şi Hamas, în urmă cu aproape trei luni, şi la o zi după asasinarea numărului doi al mişcării islamiste palestiniene Saleh al-Arouri, într-un atac la Beirut atribuit Israelului.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Joi, un consilier politic al preşedintelui iranian Ebrahim Raisi a acuzat Israelul şi Statele Unite că se află în spatele celor două explozii.

Washingtonul a calificat însă drept „absurdă" orice sugestie că Statele Unite sau Israelul ar fi implicate şi au dat asigurări că nicio ţară nu are interes într-o „escaladare" în regiune.

„Statele Unite nu au fost implicate în niciun fel. Orice afirmaţie contrară este absurdă. Nu avem niciun motiv să credem că Israelul este implicat în această explozie", a declarat miercuri presei purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, deplângând decesele înregistrate în rândul civililor.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇