Spionii ruși au primit o misiune "ultra urgentă" în Europa

Spionii ruși au primit o misiune "ultra urgentă" în Europa
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Serviciul de informații militare al Rusiei și-a însărcinat agenții să colecteze informații despre criticii europeni ai Kremlinului pentru a aplica potențiale „măsuri active” împotriva lor, potrivit unui centru de investigație independent în limba rusă.

Serviciul GRU caută să colecteze date despre liderii de opinie din Europa care critică guvernul rus, arată Dossier Center, un grup de investigație finanțat de criticul rus exilat Mihail Hodorkovski, într-o postare publicată pe Telegram.

Printre țintele agenților GRU se numără politicieni, jurnaliști, bloggeri, personalități culturale și alte figuri importante, toți fiind expuși la "acțiuni ostile" ale agenților ruși, menționează sursa citată de Newsweek.

Spionii ruși au primit, la începutul acestui an, dispoziții din partea superiorilor să adune de urgență date despre criticii Kremlinului care influențează opinia publică în statele europene.

Agenții GRU caută informații sensibile, precum surse de finanțare și date personale, cum ar fi adresele de la locul de muncă și de acasă ale politicienilor, jurnaliștilor, bloggerilor, personalităților culturale și ale altor persoane celebre.

Potrivit Dossier Center, "pe baza datelor obținute pot fi pregătite diverse acțiuni ostile" cu ajutorul agenților și prin recrutarea online a unor autori care ar putea fi infractori sau din grupuri de extremă dreapta.

Spionajul rus pregătește un asasinat

Postarea nu a detaliat ce fel de acțiuni vor desfășura agenții GRU, dar a menționat informații conform cărora se pregătește o tentativă de asasinat împotriva lui Alexander Șvarev, despre care se spune că se află în spatele canalului Telegram VChK-OGPU, care postează detalii din culisele Kremlinului și ale serviciilor de securitate ale Rusiei.

Într-un raport detaliat publicat pe 23 aprilie, Dossier Center a citat relatările mass-media despre atacuri asupra site-urilor din Europa puse pe seama Moscovei, cum ar fi incendierea unui mall din Polonia și a unui magazin Ikea din Vilnius, anul trecut.

Potrivit grupului de investigații, Denis Smolianinov este unul dintre ofițerii GRU care conduc operațiunile serviciului de spionaj al armatei ruse, iar presa britanică l-a identificat drept unul dintre cei care au orchestrat un complot transfrontalier cu pachete-bombă.

În iulie 2024, un colet a luat foc în depozitul DHL de la aeroportul din Leipzig, iar incendii similare au izbucnit pe aeroporturile din Varșovia și Marea Britanie. Un incendiu a izbucnit pe 22 iulie la un centru logistic DHL din Birmingham, Anglia.

Un alt caz important coordonat de la Moscova a fost complotul dejucat care viza asasinarea lui Armin Papperger, șeful concernului german Rheinmetall.

CIA și MI6 sunt în alertă

Ancheta Dossier Center vine pe fondul avertismentelor potrivit cărora GRU intensifică o campanie de sabotaj și subversiune împotriva Occidentului.

Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS) nota luna trecută că între 2023 și 2024 a avut loc o triplare a atacurilor rusești împotriva Occidentului, iar țările occidentale nu au dezvoltat o strategie eficientă pentru a le contracara.

"Rusia este angajată într-o campanie agresivă de subversiune și sabotaj împotriva țintelor europene și americane, care completează războiul convențional brutal al Rusiei în Ucraina", a subliniat CSIS.

În septembrie 2024, Richard Moore, șeful MI6, serviciul de informații externe al Regatului Unit, și șeful CIA Bill Burns au avertizat că Moscova desfășoară o campanie de sabotaj "uimitor de nesăbuită" împotriva aliaților occidentali ai Ucrainei.

Moore a spus că agenții MI6 acționează pentru a opri răspândirea atacurilor de infrastructură ascunse și că dezinformarea, sabotajul și incendierea sunt amenințări consistente la adresa Marii Britanii și a Europei.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇