Țara din Europa în care spionajul rusesc are impact maxim cu efort minim

Țara din Europa în care spionajul rusesc are impact maxim cu efort minim
UE PENTRU TINE  • • • • • • • •
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER-UL SPOT
Afli tot ce s-a întâmplat important în UE
Încotro merge UE, ce probleme sunt și ce oportunități
Fonduri nerambursabile pe care ai putea să le accesezi
Îl primești în fiecare lună, în ultima zi a lunii
Mă abonez!

Un raport distribuit recent arată că un parlamentar irlandez a fost recrutat de Kremlin pentru a submina relațiile dintre Irlanda și Anglia în timpul negocierilor pentru Brexit. Este o nouă dovadă că Irlanda a devenit terenul preferat al spionajului rusesc, avertizează un fost comandant militar din această țară.

Cathal Berry, membru al camerei inferioare a Parlamentului irlandez, spune că nu a fost deloc surprins de concluziile unui raport distribuit la sfârșitul săptămânii trecute, potrivit căruia un politician al cărui nume nu a fost făcut public a fost recrutat ca agent de influență al Rusiei.

ADVERTISING

Potrivit raportului publicat de Irish Sunday Times, scopul operațiunii a fost crearea unei legături cu paramilitarii loiali în timpul negocierilor sensibile cu Marea Britanie despre impunerea sau nu a unor controale la frontiera irlandeză, relatează The Guardian.

Misiunea respectivă face parte din războiul hibrid despre care Uniunea Europeană spune că poate implica orice, de la dezinformare până la incendieri și atacuri antisemite.

ADVERTISING

"Dacă vrei să afectezi o țară occidentală cu active extinse și o cultură slabă de securitate, atunci Irlanda este punctul zero. Aici rușii obțin impact maxim cu efort minim. Este un loc de joacă pentru ei", a spus Berry pentru Irish Times.

"Rusia a scris manualul operațiunilor hibride, al manipulării, dezinformării, atacurilor cibernetice, orice poate fi dezmințit sau care este greu să i se atribuie", a spus Berry, fost comandant-adjunct al unei unități militare irlandeze.

Potrivit raportului, armata și serviciile de informații irlandeze au identificat un potențial agent, cu numele de cod Cobalt, dar acesta rămâne în funcție. Nu există vreo dovadă că ar fi fost plătit de ruși sau că le-ar fi transmis informații acestora. Suspectul nu a fost arestat sau pus sub acuzare.

ADVERTISING

Politicianul irlandez a fost recrutat de Serghei Prokopiev, care a lucrat în ambasada Rusiei din Dublin în perioada 2019-2022, și a fost expulzat în urmă cu doi ani, în urma unor acuzații potrivit cărora era ofițer de informații sub acoperire.

Premierul irlandez Simon Harris a declarat că nu va comenta asupra chestiunilor de securitate, dar a menționat că "Irlanda nu a fost imună" la tentativele Rusiei de a influența discursul public, adăugând că s-a observat o intensificare a acestei activități după invadarea brutală a Ucrainei.

Ambasada Rusiei a transmis luni că a considerat întotdeauna că nu are niciun sens sau importanță să comenteze asupra unor "însăilări antirusești primitive" publicate de Sunday Times.

Prezența Rusiei în Irlanda a suscitat anterior îngrijorare, permisiunea de multiplicare de patru ori a dimensiunii ambasadei ruse fiind respinsă de guvernul de la Dublin în 2020, din cauza suspiciunilor cu privire la scopul noului complex.

Berry a spus atunci că extinderea complexului, care ar fi inclus o rețea subterană de 20 de camere de depozitare, 10 camere pentru centrale electrice și 13 toalete, arăta mai degrabă ca un "centru nervos" al serviciilor de informații ruse.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇