Locuitorii din Madrid au stat la cozi interminabile să se vaccineze cu AstraZeneca, în ciuda legăturii dintre acest ser și cheagurile de sânge, anunțată ieri de EMA.
Miercuri, s-a format o coadă uriașă la centrul de imunizare amenajat la stadionul de fotbal Wanda Metropolitano al Atletico Madrid, relatează Reuters.
”Dacă citiți orice prospect pentru orice medicament, există întotdeauna probleme pentru un număr mic de persoane. Cred că e exact același lucru și acum”, a declarat Pilar Garcia, care aștepta la rând să primească serul de la AstraZeneca.
”A fost o zi foarte stresantă, cu toate veștile care au venit de la Agenția Europeană a Medicamentului (EMA)”, a spus, la rândul său, Carmen Ruiz, imediat după ce a fost injectată.
În ciuda ”mesajelor contradictorii” venite de la autorități, pe care le consideră ”scandaloase”, femeia a decis să aibă încredere în EMA, mai exact în faptul că ”beneficiile sunt mai mari decât riscurile” în cazul acestui ser.
Miercuri a reușit să se vaccineze și o femeie de 63 de ani.
”Da, ei (autoritățile - n.red.) spun că nu e bun. În alte țări a și fost suspendată vaccinarea, dar dacă am asculta tot ce ne zic ei, am ajunge să nu mai facem nimic. Așa că am decis să mă vaccinez oricum”, a povestit Felicidad Gutierrez, în vârstă de 63 de ani.
Cozi uriașe pentru imunizarea cu AstraZeneca s-au format oricum de la începutul lui aprilie, spaniolii nefiind afectați de veștile privind acest ser.
Iată cozile din 2 aprilie:
Ce au anunțat autoritățile internaționale
Agenţia Europeană a Medicamentului a confirmat, miercuri după-amiază, că există o „legătură posibilă” între vaccinul Oxford-AstraZeneca şi cazurile „foarte rare” de tromboză, dar a subliniat că balanţa între riscuri şi beneficii rămâne „pozitivă”.
Pe de altă parte, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a precizat că o legătură între acest vaccin anti-Covid şi apariţia unei forme rare de cheaguri de sânge este „plauzibilă, dar nu confirmată”.
Apoi, EMA a mai anunțat că a primit rapoarte despre 169 de cazuri rare de tromboză venoasă cerebrală, înregistrate până la data de 4 aprilie, dintr-un total de 34 de milioane de doze de vaccin anti-COVID19 AstraZeneca administrate în Spaţiul Economic European.
În fine, miercuri seara, Ministerul spaniol al Sănătăţii şi autorităţile regionale au căzut de acord ca serul să fie administrat doar persoanelor cu vârste mai mari de 60 de ani.