Slovenia are prima femeie președinte: Liberala Natasa Pirc Nusar a câștigat alegerile

Slovenia are prima femeie președinte: Liberala Natasa Pirc Nusar a câștigat alegerile

Fosta prezentatoare de televiziune Natasa Pirc Musar, o avocată fără experienţă politică, a câştigat duminică turul doi al alegerilor prezidenţiale în Slovenia, în faţa conservatorului fost ministru de externe Anze Logar, arată rezultatele preliminare ale scrutinului, potrivit AFP şi Reuters.

După numărarea a peste 77% din buletinele de vot, Natasa Pirc Musar are 53,87% din voturi şi Anze Logar 46,13%.

În vârstă de 54 de ani, Natasa Pirc Musar se descrie drept o ''liberală'' şi doreşte să dea mai multă ''substanţă'' postului pe care-l va ocupa şi care este mai degrabă protocolar. ''Preşedintele nu poate fi neutru, trebuie să aibă o opinie'', să fie ''o autoritate morală'', a declarat ea între cele două tururi.

ADVERTISING

Deşi are opţiuni politice liberale, Natasa Pirc Musar a reprezentat în calitate de avocat interesele fostei prime doamne a SUA, Melania Trump, soţia de origine slovenă a fostului preşedinte american republican (conservator) Donald Trump.

Ea a fost criticată şi pentru afacerile soţului său care au legătură cu paradisuri fiscale, un alt reproş ce i-a fost adresat în campania electorală fiind că este o ''carieristă''. Susţinând că ''aşa ceva nu s-ar spune niciodată despre un bărbat'', Natasa Pirc Musar a promis că din viitoarea sa funcţie prezidenţială va fi ''vocea femeilor'' în Slovenia şi în străinătate.

ADVERTISING

Acest rezultat al scrutinului prezidenţial, deşi era aşteptat, este un nou eşec pentru conservatorii sloveni, care sperau totuşi la o revanşă după eşecul de la legislativele din aprilie.

Fostul ministru de externe Anze Logar, în vârstă de 46 de ani şi membru al Partidului Democrat Sloven (SDS), condus de Janez Jansa, a căutat astfel să se distanţeze de unele poziţii privind presa şi justiţia ale acestui fost prim-ministru apropiat de premierul ungar Viktor Orban şi neagreat de Bruxelles.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇