Sindicatul Europol: Uniformele polițiștilor, sub orice critică. Și se pregătesc noi licitații-mamut, de 65 de milioane euro

Sindicatul Europol: Uniformele polițiștilor, sub orice critică. Și se pregătesc noi licitații-mamut, de 65 de milioane euro

Sindicatul Europol, reclamă, vineri, că uniformele livrate în ultima perioadă sunt „sub orice critică”, deşi, teoretic, arată mai bine decât vechile uniforme. Potrivit sindicaliştilor, au apărut, însă, mii de probleme din cauza calității proaste, iar Poliţia se pregăteşte de noi „trei contracte mamut”. Poliţia Română transmite că produsele s-au încadrat în specificaţiile din contract, iar, dacă apar neconformităţi, articolele de îmbrăcăminte sunt schimbate fără costuri suplimentare pentru poliţişti.

„Au trecut cei doi ani în care, conform termenelor prevăzute de lege, acordul cadru privind achiziţionarea uniformei Poliţiei Române era valabil (…) Ce s-a schimbat în bine? Tehnic, aproape toată uniforma. Avem un echipament nou, alte culori, altă croială, alt aspect. E de bine? Da şi nu. Considerăm că în proporţii sensibil egale, privind obiectiv la acest moment, noua uniformă aduce un plus de imagine şi se aşază altfel. Conferă o altă utilitate, aparent tactică, tuturor celor care o îmbrăcă… şi cam atât”.

Sindicaliştii vorbesc şi despre „ce a rămas la fel”: „Plecând de la materialele folosite care sunt unele de cea mai slabă calitate, continuând cu modul de croire a reperelor de echipament, modul de asamblare al acestora care este deplorabil şi ajungând la produsul finit care arată bine doar în ambalajul în care este livrat, totul este sub orice critică”.

ADVERTISING

„Încă de la primele articole distribuite poliţiştii au criticat drastic calitatea materialelor, însă doar pe la colţuri în cadrul unităţilor din care provin. Credeţi că s-a întâmplat ceva? Absolut nimic (...) Problemele au fost cu miile, nu cu zecile, în toată ţara.

Şi continuă să fie: pantaloni care se rup în zonele de tensiune, tricouri de pe care se dezlipesc accesoriile, geci şi bluze din care ies aţele ş.a.m.d..

În plus, a părut faptul că I.G.P.R.-ul a uitat că are poliţişti, atât femei, cât şi bărbaţi, înalţi. Nu mică ne-a fost mirarea să vedem colegi în stradă cu pantaloni la nivelul gleznei sau bluze ale căror mâneci lăsau, din start, ceasul la vedere sau abia intrau în pantaloni”, au mai transmis sindicaliştii.

ADVERTISING

Potrivit acestora, urmează „trei licitaţii mamut în valoare de 324.249.060 de lei, echivalentul a aproximativ 64,85 milioane euro, pentru asigurarea uniformei cadrelor I.G.P.R. în perioada 2025-2027”.

„Se va schimba ceva? Absolut nimic. Niciun poliţist nu a fost întrebat cu privire la utilitate, niciun sondaj nu a fost realizat printre efectivele Poliţiei Română pentru ca ”inginerii” să înţeleagă ce anume e bine şi ce nu. Vom arunca iar zeci de milioane de euro pe nişte articole de echipament care vor îndeplini mult prea puţine cerinţe ale poliţiştilor”, acuză sindicaliştii.

Ce spune Poliția Română

În replică, Poliţia Română a transmis, vineri, că a demarat procedura de achiziţie a uniformei pentru poliţişti, astfel încât să fie asigurat echipamentul pentru promoţiile şcolilor de agenţi de poliţie, poliţiştii încadraţi direct, din sursă externă şi cei care au trecut în corpul ofiţerilor.

ADVERTISING

De asemenea, cu elementele de uniformă astfel achiziţionate vor fi dotaţi poliţiştii aflaţi în teren, în funcţie de solicitările concrete ale fiecărei unităţi.

Poliția Română mai susține că uniformele achiziționate până acum sunt conforme cu specificațiile tehnice.

”Precizăm faptul că, în cadrul procedurii de achiziţiei, cât şi la momentul recepţionării produselor, furnizorii au prezentat buletine de analiză/rapoarte de încercare, iar parametrii determinaţi prin acestea s-au încadrat în specificaţiile tehnice de produs.

În situaţia în care au fost sesizate anumite neconformităţi, au fost efectuate verificări suplimentare la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Textile şi Pielărie Bucureşti, pentru determinarea caracteristicilor materialelor din care sunt confecţionate articolele de echipament, rezultând că produsele au parametrii conform celor din specificaţiile tehnice de produs”, a mai transmis sursa citată.

De asemenea, în cazul în care sunt identificate neconformităţi la articolele de echipament, acestea sunt înlocuite, fără costuri suplimentare pentru poliţişti.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇