Șeful sindicatului Europol s-a plimbat cu un pachet prin Portul Constanța, spunând că e 1 kg de cocaină. Rostul experimentului și reacția Poliției (Video)

Șeful sindicatului Europol s-a plimbat cu un pachet prin Portul Constanța, spunând că e 1 kg de cocaină. Rostul experimentului și reacția Poliției (Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Președintele Sindicatului poliţiştilor Europol, Cosmin Andreica, a susținut joi că ar fi cumpărat un kilogram de cocaină din Portul Constanța și că la ieșire nu l-a controlat nimeni.

Acesta a postat imagini cu un pachet în care susține că sunt droguri. El a adăugat că pachetul l-ar fi cumpărat de la un marinar de pe un vapor aflat în Portul Constanţa.

„Suntem în port, tocmai ce am coborât de pe o navă, am vorbit cu niște muncitori și am primit acest parchet, de foarte bună calitate. Ne-au asigurat că este ce trebuie… 100.000 de euro pe un kilogram de cocaină pe piața neagră. Asta înseamnă 1 gram – 100 de euro…

Și nu m-a controlat nimeni deocamdată. Vom încerca să trecem cu acest pachet pe una din porțile portului, acolo unde avem agenți de securitate, poliție militară, poliție de frontieră. Important de spus: tot acest port este lăsat în grija unei patrule de poliție”, a explicat Andreica, într-o filmare postată pe contul de Facebook al Europol.

Şeful de sindicat adaugă că s-a dus personal în port, unde a petrecut mai multe zile și a testat vulnerabilități.

„Nu am avut ce să testez, pentru că nu am întâlnit dificultate în a cumpăra produse de contrabandă, substanțe interzise, nu există niciun control în tot portul, nu avem niciun fel de instrumente prin care să fie verificate persoane”, a declarat Andreica, citat de Digi24.

ADVERTISING

În continuare, Cosmin Andreica povestește că a intrat în port cu mașina, având pachetul cu praf alb pe bord.

„Am ieșit cu el pe bordul mașinii, întrebând oamenii de acolo, de la acces, dacă îmi verifică cineva mașina și mi-a spus nu se verifică, nici vorbă. Și am ieșit liniștit din port. După care am intrat în port din nou tot cu pachetul pe bord și m-am plimbat pe la toate autoritățile din port - poliție, poliția frontieră, vamă, cu pachetul în mână.”

Șeful de sindicat spune că vrea să atragă atenția asupra lipsei de personal, ceea ce duce la o înflorire a activităților ilegale în port. Niciun angajat cu sarcini de supraveghere și control în port nu l-a oprit când se plimba cu pachetul în mână.

El spune că toată securitatea Portului Constanţa depinde de o singură patrulă de poliție din cauza lipsei de personal. ”Avem o patrulă, maxim 2, același lucru și la Poliția de Frontieră”, a precizat el.

În toată țara avem aproximativ 250 de polițiști din cadrul structurilor de combatere a criminalității organizate care acționează pe combaterea traficului de droguri. DOAR 250!!!Asta înseamnă între 2 și 8 polițiști într-un județ, plătiți cu 3500-4000 lei și care au programul oficial de luni până vineri, de la 08:00-16:00. În rest, lucrează “la negru”. Sunt chemați de acasă la acțiuni, la activități specifice, din timpul lor liber! Asta pentru ca Poliția Română să nu le plătească ore de noapte și spor pentru activitatea în zilele de weekend sau sărbători legale. Iar în loc să alocăm resurse umane și logistice suficiente pentru a interveni la sursă, adică în Portul Constanța, ne chinuim pe urmă să prindem traficanți prin cluburi, școli și alte medii.

Publicată de Sindicatul Europol pe Joi, 21 decembrie 2023

Problema e Despescu

Într-o postare anterioară, Andreica arată cu degetul spre Bogdan Despescu, care a devenit secretar de stat al MAI, după ce a condust IPJ Constanța.

ADVERTISING

„Secretarul de stat Bogdan Despescu a condus în ultimii 8 ani, pe rând, IPJ Constanța, apoi a fost numit politic șef al Poliției Române, iar în momentul de față, ca urmare a informațiilor pe care le deține, este intangibil, indiferent ce ar face.

Nu a contat că sub conducerea lui a fost pierdută lupta cu traficul de droguri (Predoiu), că suntem pe primul loc la morți din accidente rutiere în Europa (2 Mai), pe primul loc la trafic de carne vie (Caracal) și am avut parte de cea mai mare deprofesionalizare a Poliției Române (Onești, Arad).

În altă ordine de idei, ce vrem noi să spunem, oare pe perioada în care Despescu a avut sub control Portul Constanța, de ce nu a inițiat nicio modificare structurală pentru a suplimenta numărul de funcții la structurile care acționează pe raza portului, în condițiile în care portul este obiectiv strategic pe unde intră peste 99% din marfă provenită din Asia, America?”, a spus Andreica.

Reacţia Poliției

În replică la aceste acuzaţii Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, spune că se îndoiește că președintele Europol a cumpărat cocaină din port, iar dacă acest lucru s-a întâmplat, Andreica riscă să fie cercetat penal.

ADVERTISING

„Trebuie să înțelegem că aceste informații sunt vădit tendențioase și false. Colegii mei acționează permanent 24/24 în acel port, sunt efectuate analize de risc pentru transporturile, și subliniez, din afara țării și tranzitează Portul Constanța, nu pentru cei care intră ca să se plimbe câteva minute în port cu un kilogram de făină. Mă îndoiesc că era cocaină, că asta înseamnă că a săvârșit o infracțiune”, a spus Georgian Drăgan, pentru B1 TV.

„Aspectele semnalate în spațiul public sunt verificate, din datele pe care le dețin”, a declarat Georgian Drăgan, la Digi24.

Şi purtătorul de cuvânt al MAI, Eduard Ionescu, spune că „tot ce se întâmplă în Portul Constanța este sub atenția noastră”.

Ulterior, tot la B1 TV, Cosmin Andreica a confirmat că nu avea cocaină în pachet.

„Noi am realizat un experiment social, un experiment social care demonstrează vulnerabilitățile portului (…). Am intrat în port pedestru, fără să fiu legitimat, fără să fiu întrebat de nimic, am ieșit din port cu acest pachet suspect la vedere, în mână, fără să fiu întrebat, fără să interacționez cu cineva. La fel, am folosit și un autoturism”, a povestit sindicalistul.

Cine păzeşte Portul Constanţa? Nu Poliţia!

Inspectoratul General al Poliţiei Române a transmis, printr-un comunicat de presă, că paza în Portul Constanţa este asigurată de firme specializate şi nu de poliţişti.

"Informaţiile vehiculate sunt vădit tendenţioase, în condiţiile în care Poliţia Română nu a avut şi nu are atribuţii de pază, cu excepţia propriilor sedii. În Portul Constanţa, paza este asigurată de o firmă specializată. În Portul Constanţa, Poliţia Română acţionează prin următoarele structuri: Serviciul de Poliţie Transporturi Maritime, Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa şi Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Porturi Maritime.

Fiecare structură a Poliţiei Române acţionează conform competenţelor, independent sau în cooperare cu Poliţia de Frontieră.

În mod concret, SPTM şi SCCOPM totalizează peste 100 de funcţii, nivelul de încadrare fiind de 82,5%. De asemenea, poliţiştii care patrulează nu au atribuţii de soluţionare a dosarelor penale, acest atribut revenind structurilor specializate. Reamintim că, în prezent, Inspectorul de Poliţie Judeţean Constanţa este în proces de reorganizare, în vederea eficientizării structurii, în beneficiul cetăţenilor", se arată în comunicatul IGPR.

Despescu spunea că s-au găsit droguri în Portul Constanța, dar nu trebuie să știe presa

Cum toată presa a vuit recent pentru că în Portul Constanța nu s-a identificat niciun gram de droguri în ultimii 2 ani, secretarul de stat Despescu a fost întrebat în septembrie de ce aici nu s-au înregistrat capturi de droguri, în condiţiile în care în alte porturi din Europa sunt descoperite anual zeci de tone de droguri.

“Astăzi vă confirm că în Portul Constanţa sunt capturi de droguri şi în ultima perioadă. Cazurile respective nu pot fi mediatizate în acest moment. Înţelegeţi foarte bine de ce, ţine de traseul, destinaţia, trasabilitatea şi documentarea activităţii grupurilor implicate”, a transmis secretarul de stat, pe 27 septembrie.

“Cele mai mari capturi realizate de structurile de la Antidrog sunt prin Portul Constanţa. Cu privire la aceste acţiuni am menţionat, o repet, este nevoie de o perioadă mare de timp pentru documentare şi confirm încă o dată că în ultima perioadă au fost realizate capturi de colegii de la structurile Antidrog, capturi care astăzi nu pot fi comunicate public. Aşa e normal, să se realizeze o documentare totală, pe tot traseul, destinaţie, ramificaţie, tragerea la răspundere penală a întregii reţele”, a adăugat Despescu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇