În Portul Constanța nu s-a identificat niciun gram de droguri în ultimii 2 ani. Explicațiile lui Bode

În Portul Constanța nu s-a identificat niciun gram de droguri în ultimii 2 ani. Explicațiile lui Bode

Fostul ministru de Interne şi al Transporturilor, Lucian Bode, a fost întrebat cum se face că în Portul Constanţa nu s-a identificat niciun gram de droguri în ultimii 2 ani.

”Legat de Portul Constanţa, în 2021, s-au capturat 1,5 tone de heroină, în valoare de aproximativ 45 de milioane de euro. Această captură nu a fost gestionată în câteva zile, a fost truda muncii organelor de aplicare a legii din România şi din afara României de luni, poate chiar ani de zile. La fel, sunt convins că se întâmplă şi acum. Sunt operaţiuni care se desfăşoară în parteneriat, între organele statului român, respectiv partenerii din Europa şi din afara Europei, care cu siguranţă o să dea rezultate”, a declarat Bode luni, la Parlament.

ADVERTISING

Bode susţine că toate containerele care vin din America de Sud sunt verificate, dar că avem, într-adevăr, o problemă şi aceea se numeşte lipsa scanerelor, pentru că există un singur scaner şi acela îmbătrânit.

Fostul ministru a arătat că în Portul Constanţa se procesează anual aproximativ 700.000 de containere pe directivă europeană, 3% este obligatoriu să fie verificate.

”Vreau să vă spun, din surse oficiale, informaţia o am de la conducerea Portului Constanţa, toate containerele care vin din America de Sud sunt verificate, absolut toate. Avem, într-adevăr, o problemă şi trebuie să recunoaştem. Problema se numeşte lipsa scanerelor, avem un singur scaner şi acela îmbătrânit şi necesar ar fi să avem 4 scanere - 2 pentru fiecare poartă principală.

ADVERTISING

Aşadar, povestea asta că nu s-a identificat în ultimii doi ani un gram de cocaină sau de droguri este una care poate să fie privită în felul următor, operaţiunile care se desfăşoară pentru identificarea, prinderea şi destructurarea acestor reţele în timp, nu ştiu câte grame de droguri s-au identificat în urma verificării containerelor cu acel scanner. Cred că deloc”, a adăugat Bode.

El a precizat că ”aceste cantităţi mari, de sute de kg, tone de droguri, sunt descoperite în urma unor operaţiuni specifice ale organelor de aplicare a legii”.

ADVERTISING

”Am încredere în această instituţie a statului român, cum este Portul Constanţa, toţi cei care îşi desfăşoară activitatea acolo, îşi face datoria, pentru că nimeni nu poate să părăsească Portul (...) instituţiilor statului român, sigur că nu sunt percheziţionaţi, dar dacă îşi asumă să aibă asupra lor droguri, suportă consecinţele legii”, a afirmat fostul ministru.

Lucian Bode a vorbit şi despre comparaţia Rotterdam – Constanţa.

”În Rotterdam sunt procesate peste 400.000.000 de tone de marfă, în Portul Constanţa aproximativ 70.000.000 de tone. În Rotterdam vin toate navele din America de Sud direct în Portul Rotterdam, iar în portul Constanţa containerele din America de Sud ajung după ce au mai trecut cel puţin printr-un port la verificări. Acestea sunt explicaţiile pe care le am şi le pot face publice”, a răspuns Bode.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇