Sindicaliștii din STB ies azi la protest pentru a-i susține pe șoferii concediați din cauza grevei

Sindicaliștii din STB ies azi la protest pentru a-i susține pe șoferii concediați din cauza grevei

Câteva zeci de angajați STB urmează să protesteze azi, între orele 13.00 și 17.00, la sediul instituției din Bulevardul Dinicu Golescu.

Potrivit potocolului încheiat cu PMB, scopul acestei adunări publice este susținerea celor 222 de salariați pe care Sindicatul Transportatorilor consideră că STB i-ar fi concediat ilegal.

sediul-STB
Sediul STB din Bulevardul Dinicu Golescu nr. 1 unde vor protesta sindicaliștii. Foto: Captură Google Earth

Într-un comunicat de presă de zilele trecute, Sindicatul Transportatorilor susține că protestează și pentru ca „decidenții să înțeleagă că problemele sesizate la STB SA trebuie rezolvate urgent, abuzurile, ingerințele în activitatea sindicală, lipsa dialogului social, sunt elemente care se răsfrângasupra calității transportului public local, în defavoarea cetățenilor”.

Contactat telefonic de Spotmedia.ro, liderul Sindicatului Transportatorilor, Vasile Petrariu, a spus că, de fapt, sindicaliștii mai au și alte nemulțumiri. Cum ar fi faptul că actuala conducere STB ar încerca să le reducă puterea de negociere în numele salariaților.

ADVERTISING

„Plecăm, înainte de toate, de la problema concedierilor. Dar sunt și celalalte probleme pe care noi le-am semnalat de anii trecuți și care au rămas nerezolvate.

Vrem să le readucem în atenția decidenților și a atenției publice.

Până la asta, nimeni nu s-a implicat în a rezolva ceva legat de condițiile de muncă, problema curățeniei, a externalizării unor servicii (Adrian Criț a declarat pentru Spotmedia.ro că vrea să externalizeze parte dintre serviciile care merg prost fie și doar pentru a le arăta salariaților STB SA cum se lucrează în firmele cu capital privat – n.red.).

Apoi, e contractul colectiv de muncă. Acest domn (Adrian Criț – n.red.) și-a făcut o strategie. A zis: tot spuneți voi că nu deschid negocierile. Imediat după conflictul de muncă, pe 15 februarie, vă invit la negocieri!

Dar a fost o convocare formală, de imagine. Am făcut niște demersuri, i-am trimis niștre adrese. I-am spus că negociem dacă ne arată că a făcut niște eforturi pentru a soluționa cererile noastre. Cum ar fi o creștere a salariilor cel puțin cu rata inflației. Ceea ce dumnealui nu a făcut. Dimpotrivă: a spus că nu e nevoie să crești salariile, într-un nou CCM.

ADVERTISING

Și abia azi a dezvăluit ce dorește cu acest CCM: să ia puterea sindicatului, să nu se mai implice în deciziile lui. Sindicatul nici nu s-a amestecat. Dar potrivit CCM deciziile privind situații cum ar fi externalizări, restructurări și alte măsuri care influențează forța de muncă trebuie discutate și cu sindicatul”, a precizat Vasile Petrariu pentru Spotmedia.ro.

Confederația Națională Sindicală Cartel Alfa a transmis un mesaj se solidaritate cu sindicaliștii STB care protestează azi.

Printre altele, Cartel Alfa susține că protestul din ianuarie de la STB a fost politizat, „iar decidenții politici au sărit mișelește pe angajați, declarând public că aceștia sunt manipulați, că liderul de sindicat este acela care i-a forțat să iasă în stradă, ignorând în cea mai mare parte motivele concrete pentru care angajații protestau”.

În plus, cofederația susține că, de fapt, „concedierea celor 222 de conducători de vehicule reprezintă în realitate o mișcare anti-sindicală, o acțiune a cărei intenție este de a sparge nucleul militant din cadrul companiei, de a intimida lucrătorii din companie, în condițiile în care deja în luna martie directorul general STB Adrian Criț spunea că există deficit de personal”.

ADVERTISING

Grevă şi scandal

Reamintim că, în timpul grevei din ianuarie 2022 - când șoferii și vatmanii STB SA au refuzat să iasă pe traseu - Sindicatul Transportatorilor a cerut demisia directorului general Adrian Criț și deschiderea negocierilor pentru un nou contract colectiv de muncă (CCM).

Sindicaliștii n-au obținut demisia lui Adrian Criț. Cel care a demisionat din funcția de consilier general și din PSD a fost, până la urmă, liderul sindicaliștilor, Vasile Petrariu, care a susținut că vrea să îi reprezinte în continuare pe salariați fără să fie acuzat că ar avea vreun interes politic.

Ulterior, conducerea STB SA a inițiat negocieri pentru un nou CCM. Prima întâlnire dintre conducerea STB și reprezentanții sindicatului a avut loc pe 15 februarie. Ulterior, sindicaliștii nu s-au mai prezentat la negocieri, în ciuda faptului că - potrivit documentelor consultate de Spotmedia.ro - conducerea STB i-a convocat de mai multe ori.

Directorul general al STB, Adrian Criț, a precizat pentru Spotmedia.ro că nu a primit nicio informare cu privire la faptul că protestul de joi și nici nu a fost anunțat dacă acesta ar urma să perturbe în vreun fel circulația autobuzelor, troleibuzelor și tramvaielor.

„Înțeleg că e un protest de susținere al celor care, la începutul anului, au încălcat 2 hotărâri judecătorești și au refuzat să iasă pe traseu. În rest, nu am primit nicio solicitare concretă, până la acest moment”, a declarat Adrian Criț pentru Spotmedia.ro.

De asemenea, Criț a spus că e la birou și că - dacă protestarii vor dori să își delege reprezentanți - îi va primi la discuții.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇