Și șoferii de autobuze din Iași fac grevă. Primarul Chirică amenință cu demiteri UPDATE Au fost negocieri, dar au eșuat

Și șoferii de autobuze din Iași fac grevă. Primarul Chirică amenință cu demiteri <span style="color:#990000;font-size:100%;">UPDATE</span> Au fost negocieri, dar au eșuat

Şoferii de autobuze din cadrul Companiei de Transport Public (CTP) Iaşi au declanşat, marţi dimineaţă, o grevă spontană, principala revendicare fiind creşterea salariilor până la 4.000 de lei pe lună.

În prezent, şoferii cu experiență au un salariu net de 2.975 lei, iar începătorii 2.600 de lei.

Astfel, în Iaşi circulă marți doar tramvaiele, autobuzele fiind garate în curtea companiei de transport.

UPDATE: Negocierile purtate marţi după-amiază de reprezentanţii greviştilor cu şefii Primăriei şi directorii Companiei de Transport Public (CTP) din Iaşi au eşuat, astfel că protestul spontan al şoferilor de autobuze continuă.

ADVERTISING

Conducerea CTP Iaşi susţine că, în prezenţa primarului municipiului Iaşi, Mihai Chirica, şi a viceprimarului Daniel Juravle, a purtat un dialog cu şoferii grevişti, dar că nu s-a ajuns la niciun acord.

"Au fost avansate diferite variante, dar toate propunerile au fost respinse de către reprezentanţii manifestanţilor", a precizat conducerea CTP Iaşi.

Potrivit şefilor CTP Iaşi, blocarea activităţii de transport public cu autobuzul de către un grup de şoferi, care a organizat o grevă spontană, "este considerată nelegală, afectând zeci de mii de călători, dar şi funcţionarea optimă a companiei".

Primarul Chirică amenință cu demiteri

Edilul Mihai Chirica a declarat că greva şoferilor de autobuze a fost declanşată de câţiva angajaţi ai companiei locale de transport, care i-au incitat pe ceilalţi şoferi, edilul susţinând că nu se negociază niciodată cu primarul Iaşiului bătând cu pumnul în masă.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

"Câţiva dintre şoferii companiei de transport Iaşi nu au vrut să iasă la stradă şi i-au incitat pe ceilalţi. Vreau să le spun un lucru cât se poate de sincer.

Creşterile pe care le-am suportat cu toţii la combustibil, la energie, toată presiunea pe care oraşul o are pentru a menţine căldura în spitale, în şcoli, pentru cei 120.000 de cetăţeni pe care trebuie să-i încălzim în această iarnă, face imposibilă o asemenea abordare. Pe principiul forţei eu le-am transmis de fiecare dată: cu primarul municipiului Iaşi nu se negociază niciodată cu pumnul în masă”, a spus Mihai Chirica.

Primarul din Iaşi a afirmat că situaţia financiară a companiei de transport local este una bună şi că s-a reuşit cu o zi în urmă majorarea bugetului, în şedinţa de consiliu local.

ADVERTISING

Totodată, Mihai Chirica va propune conducerii companiei destituirea uneia dintre persoanele care a incitat la grevă, pe motiv că a mai primit sancţiuni de-a lungul timpului de la conducerea CTP pentru diverse abateri.

Senator USR: Primarul Chirica a devenit incitatorul-şef al protestului

În replică, senatorul USR Marius Bodea susţine că edilul Mihai Chirica a devenit "incitatorul-şef" al protestului spontan, pentru că, în loc să stingă conflictul şi să accepte negocieri urgente cu şoferii de autobuze, edilul îi ameninţă cu destituirea.

"Tot ce a spus USR de-a lungul timpului s-a adeverit. Chirica a majorat atât de mult veniturile directorilor de la Compania de Transport Local, încât n-au mai rămas bani şi pentru salariile angajaţilor. Este o situaţie de neimaginat, dar mai grav este că huzurul şefilor de la compania de transport îl întâlnim la toate societăţile subordonate municipalităţii“, a declarat Bodea.

De asemenea, Bodea consideră că reacţia primarului Chirica de a-i ameninţa pe grevişti este "nepotrivită" şi afirmă că edilul ieşean toarnă gaz peste foc, devenind "incitatorul-şef" al protestului de la compania de transport public.

"În loc să stingă conflictul de la compania de transport, Chirica mai tare îl aprinde. A devenit incitatorul-şef. Îi ameninţă pe grevişti cu desfacerea contractului de muncă. Îi cer primarului Chirica să nu escaladeze şi mai mult lucrurile. Ar trebui să înceapă de îndată negocierile cu şoferii de autobuze. Un oraş întreg suferă, ieşenii nu au timp de răfuielile lui Chirica“, a mai declarat Bodea.

Și angajații companiei de transport din Constanța au declanșat luni un protest spontan, nemulţumiţi că revendicările lor salariale nu au fost acceptate de Primărie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇