Șeful Poliției de Frontieră, eliberat din funcție, după fuga fără probleme a primarului Cherecheș

Șeful Poliției de Frontieră, eliberat din funcție, după fuga fără probleme a primarului Cherecheș

Șeful Poliției de Frontieră, chestorul de poliție Victor Ștefan Ivașcu, a fost eliberat din funcție, după ce primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a reușit să fugă din țară trecând granița pe la Vama Petea, cu actele unei rude.

Într-un comunicat de presă al MAI, se menționează că decizia a fost luată ca urmare a „desfășurării cu superficialitate sau cu lipsă de pro-activitate a actului profesional și managerial, care au fost de natură a afecta drepturile cetățenilor, au produs consecințe cu privire la aplicarea legii române în mod egal tuturor cetățenilor, au adus atingere protecției intereselor statului și credibilității unor instituții și structuri din cadrul MAI”.

ADVERTISING

După care, sunt anunțate o serie de măsuri manageriale decise „pentru restabilirea unui nivel înalt de eficiență managerială și profesională, precum și a încrederii cetățenilor în lege și autorități”.

O primă decizie privește eliberarea din funcția de inspector general al Poliției de Frontieră a chestorului de poliție Victor Ștefan Ivașcu, cu acordul acestuia. Conducerea Poliției de Frontieră va fi asigurată de inspectorul general adjunct, chestor de poliție Cornel Laurian Stoica.

De asemenea, este retrasă împuternicirea inspectorului general adjunct al IGPF responsabil cu suportul administrativ - logistic.

ADVERTISING

S-a mai decis și înlocuirea ofițerului desemnat la comanda Inspectoratului de Poliție al Județului Maramureș și împuternicirea în funcția de inspector şef a comisarului-șef Constantin Ilea. Dar și înlocuirea conducerii Serviciului Județean de Protecție (Direcția Generală de Protecție Internă) Maramureș prin împuternicirea unui alt ofițer în funcția de șef al serviciului.

Potrivit MAI, Corpul de Control al ministrului va efectua un control la Inspectoratul Teritorial Sighetul Marmației al Poliției de Frontieră, inclusiv la Punctul de Trecere a Frontierei Petea.

În plus, IGPR va efectua un control la IPJ Maramureș și va evalua până la data de 6 decembrie 2023 managementul Direcției de Investigații Criminale din Inspectoratul General al Poliției Române, structură cu responsabilități de coordonare a activității de supraveghere judiciară.

ADVERTISING

De asemenea, pentru consolidarea capacității instituționale a structurilor de suport operativ de pe raza Curții de Apel Cluj, s-a decis înlocuirea conducerii Brigăzii de Operațiuni Speciale Cluj prin împuternicirea unui alt ofițer în funcția de șef al Brigăzii.

În comunicatul MAI se mai arată că Poliția Română va continua să investigheze „până la lămurirea completă a tuturor posibilelor împrejurări care ar fi putut să conducă direct sau indirect la părăsirea teritoriului național prin PTF Petea a condamnatului penal Cherecheș Cătălin”.

Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, condamnat definitiv la 5 ani de închisoare cu executare, a fugit în Ungaria cu actele unei rude care locuieşte într-un stat din Europa, a anunțat sâmbătă chestor de poliţie Victor Ştefan Ivașcu, şeful Poliţiei de Frontieră.

Edilul a ieșit din țară prin Vama Petea vineri la ora 7:49, cu un taxi. Cherecheș se afla pe locul din dreapta şoferului, a precizat Ivașcu.

Șeful Poliţiei de Frontieră a declarat că primarul din Baia Mare semăna cu ruda ale cărei acte le-a folosit.

Conform acestuia, un poliţist de frontieră român şi unul maghiar, ambii aflaţi în afara tonetelor, au confruntat imaginea din actul de identitate cu cea a pasagerului şi au permis intrarea autovehiculului în Ungaria.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇